hirdetes

Országunk legnagyobbja: a Hortobágy

SzSz
A Hortobágy: a magyar természeti érték

Növényvilága 

A látszólag kihalt tájon több érdekes és védett növényfajta él, mint gondolnánk. A szikes puszták és mocsarak számos növénynek adnak otthont, amelyek közül sok igen védett kategóriába tartozik. A szárazabb területeken a cickafark az egyik leggyakoribb növény, amelyet gyógynövényként sokan ismernek. A puszta egyik színvilágát a vörössnadrág csenkesz fűfaja adja, amely többféle színben is pompázik. Ilyenkor tavasszal kékeszöld színben pompáznak, még nyáron vörös és végül sárga színben láthatjuk. A legelőket tavasszal még a sziki kamilla borítja be, amely szintén gyógynövényként használatos. Az erdei útifű és a sóvirág pedig az egyik legismeretebb növény a Hortobágyon, amelyek védettek is egyben. 

A mocsarakban is számos gyönyörű növény él, amelyek közül a tündérfátyol és a tündérrózsa az egyik legismertebb. A színes tavaszidéző virágok a mocsarak látképét is feldobják, mint a lila virágú vesszős füzény, a bordó virágú orvosi nadálytő vagy a sárga lizinka. Csodálatos színekben tud pompázni az egész táj, tavasztól egészen őszig, más és más színvilágba bújva. 

Állatvilága

A Hortobágyon a legeltető állattartás az egyik legjellemzőbb, így elsőként biztos, hogy mindenkinek ez jut eszébe. A Hortobágy csikósai, a pusztán legelő ménes, a szürkemarha, a rackanyáj, mind jellegezetes ismeretőjegyek. A Hortobágy másik jellegzetessége az ősszel a darvak vándorlása, amely egyre népszerűbb látnivaló a magyarok körében is. Ez a csodálatos természeti jelenség igazán képzeletet felülmúló látvány. 

A Hortobágyon persze rengeteg más vándormadárral és énekesmadárral is találkozhatunk, köztük a nádiposzátákkal, barkós cinegével, vadrécékkel, nyári lúddal, kárókatonákkal. A legtöbb ragadozómadárnak is Hortobágy ad helyet, hiszen kiemelkedő a pusztákon lévő rágcsáló populáció. 

hirdetes


A Hortobágy látnivalói 

A Hortobágyon a fent említett darvak vonulása és a különböző csikós bemutatók mellett számos olyan látnivaló is akad, amely egész évben várja az idelátogatókat. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Nemzeti Park Látogatóközpont kiállítást és csoportos idegenvezetést kínál, amely során a nemzeti park tanösvényeit is meglátogathatjuk. 

Kilenclyukú Híd a Hortobágy egyik jelképe, amely167 méter hosszú, így hazánk egyik leghosszabb kőből épült közúti hídja. 

A Hortobágyi Pásztormúzeum és a Hortobágyi Csárda számos érdekességet rajt magában, ahol megismerhetjük a régi parasztélet és a csikósok mindennapjait, használati tárgyait és betekintést nyerhetünk életükbe. Ha szeretnénk közelebbről megismerni az egykori hortobágyi élet hagyományait, mindenképp érdemes meglátogatni a múzeumokat. 

A Hortobágyon több tanösvény is remek lehetőséget a természeti adottságok közelebbről való megismeréséhez, illetve túralehetőségünk is adódik, akár lóháton, csónakkal, kerékpárral vagy gyalog egyaránt. Ezekről a túrákról a Hortobágyi Nemzeti Park ad további információt. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Hollókői vár

Hollókői vár: A hollókői vár a Cserhát hegyei között, az UNESCO által a Világörökség... Tovább

Magyar szürke szarvasmarha

Magyar szürke szarvasmarha: Nemes magyar fajta. A magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szürke... Tovább

Tovább a lexikonra