hirdetes

Mibe fogadjunk, hogy te sem ismered a Hortobágy titkos virágoskertjét

VN

Ha azt mondom, Hortobágy, minden valószínűséggel minden magyarnak azonnal az a tipikus hortobágyi látkép ugrik be…. az a tipikus, szürke marhákkal, gémeskúttal és a Kilenclyukú híddal. Azonban azt szerintem nem sok mindenki sejti, hogy egy titkos virágoskert is van a Hortobágyi Nemzeti Park területén.  

Hortobágy titkos virágoskertje

Titkos virágoskert a Hortobágyon

Ami olyannyira titkos, hogy látogatókat be sem engednek a területre. A Lelépő oldalán olvastunk erről a virágoskertről mi is. Mivel imádjuk a Hortobágyot, azt gondoljuk, hogy hazánk egyik legszebb, legkülönlegesebb vidéke, ami büszkén őriz egy darabkát a hagyományainkból, azonnal fel is kaptunk a fejünket. Kissé csalódottak voltunk, hogy azt írták, a hortobágyi titkos virágoskert olyannyira titkos, hogy az egyszerű elől elzárva tartják, de azért megértjük. A megfelelő engedéllyel rendelkezők azonban megtekinthetik a Dédai-erdő rezervátum ezen részét is, ami természeti kincsei miatt nagyon védett. Ilyenkor, tavasszal a legszebb állítólag. Vagyis biztosan, hiszen nincsen hiány se hóvirágokból, se pedig tőzikékből, valamint erdélyi csillagvirág is van bőven. Azért csak engedéllyel látogatható ez a terület, mert erdőrezervátumnak minősül, ami pedig fokozottan védett terület.

hirdetes

Különleges madár tavasszal a Hortobágyon

A Hortobágy nagyon különleges hely

Szerencsénkre a Hortobágy önmagában is nagyon különleges hely, és számtalan remek programlehetőséget is tartogat számunkra, egyszerű természet szerető, kirándulni vágyó látogatók számára is. A Hortobágy híres a madárvilág gazdagságáról, különösen a vonuló és költő madarak széles választékáról. Ideális megfigyelőhely a madarak, köztük a darvak, gólyák és rétisasok vonulása szempontjából. A Hortobágy nem csak természeti, hanem kulturális örökség is. A pásztorkultúra, a csikósok és gulyások életmódja szerves részét képezi a magyar népi hagyományoknak. A hortobágyi puszta jellegzetes tájképe, a végtelennek tűnő síkság, a gátak, és a híres Kilenclyukú híd lenyűgöző látványt nyújt.

hirdetes

Apropó tudod miért éppen 9 lyukú a Kilenclyukú híd? Itt megtudhatod az igazat!

Tavaszi programlehetőségek a Hortobágyban

A Hortobágyi Nemzeti Parkban több jelzett túra- és kerékpárút található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy közelebbről ismerjék meg a puszta egyedülálló tájképét és élővilágát. Számtalan helyi programot is szerveznek, minden bizonnyal Húsvétkor is lesz valami különlegesség. A Hortobágyi Nemzeti Park rendszeresen szervez kulturális és oktatási programokat, amelyek bemutatják a terület hagyományait és történelmét. A tavasz a madárvilág szempontjából az egyik legizgalmasabb időszak. Ekkor érkeznek vissza a vonuló madarak, és kezdődik a költési szezon. A természet újjáéledése, a virágzó flóra és a visszatérő madárfajok teszik ezt az időszakot ideálissá a madármegfigyeléshez. Szóval menjetek!
Hortobágyi Nemzeti Park tavaszi programok

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Élet és Irodalom

Élet és Irodalom: Az Élet és Irodalom (röviden ÉS) magyar irodalmi-közéleti hetilap 1957... Tovább

Nemzeti Múzeum

Nemzeti Múzeum: Budapest egyik legnagyobb múzeuma a Magyar Nemzeti Múzeum országos múzeum, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Programajánló Szórakozás Történelem Utazás