hirdetes

5 érdekesség a Hortobágyi Nemzeti Parkról, amit mindenkinek tudnia illene

VN

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk egyik talán legismertebb nemzeti parkja, amit sokan a Kilenclyukú híddal azonosítanak, de a 1973. január 1-jén alapított 4 tájvédelmi körzetből és 19 önálló természetvédelmi területből álló nemzeti park ennél jóval több. A sokszínű vidék, sokszínű állat-, és növényvilággal, na meg megannyi kinccsel rendelkezik, meglátogatása egy valódi élmény. De nézzünk is 5 olyan érdekességet a Hortobágyi Nemzeti Parkról, amit csak kevesen tudnak, pedig mindenkinek büszkének kellene lennie rá!

Hortobágyi Nemzeti Park információk: 5 érdekes tény

#1: Magyarország első nemzeti parkja

Szerintem, ha egy nemzeti parkot kellene mondani valakinek, akkor biztosan a hortobágyi jutna az eszébe legelőször, hacsak nem valamelyik másik közvetlen közelében él. Az igazság az, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park nemcsak ez az ország egyik legismertebb, és legnépszerűbb nemzeti parkja, hanem a legrégebbi is. Ez volt az első nemzeti park, amit alapítottak Magyrország területén. Az Országos Természetvédelmi Hivatal hozta létre a Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket, valamint Heves megye Tisza-tavi kis szeletét magába foglaló területen. De mai napig töretlen népszerűsége és sikere nem csak ebben rejlik, a Hortobágyi Nemzeti Parknak sajátos története, értékes élővilága, valamint egyedülálló néphagyománya van, ami mindenki számára érdekesség, és különlegessé teszi ezt a páratlan vidéket.

hirdetes

#2: UNESCO Világörökségének a része

hirdetes

1999. november 30-án, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségéneklistájára. Ez azért is annyira különleges, és említésre méltó, mert a listán jelenleg 1007 világörökségi helyszín található, amelyből 779 a kulturális értékei miatt kapta meg ezt a címet, de ebből mindössze 83 sorolható a kultúrtáj kategóriába, és ezek közül is csak mintegy 7-ben játszott szerepet a pásztorkodás, a pásztoroló állattartás a tájkép alakításában, e 7 között e szerepel a Hortobágyi Nemzeti Park is. A Hortobágy községben található, a világörökségi címet megörökítő emléktábla kőlapja, ami a szomolyai kőbányából származó dácittufából készült, ami a Kilenclyukú híd építőanyagául is szolgált. Érdemes megnézni, ha valaki arra veszi az irányt. A hazai világörökségi értékek külön elbírálás nélkül, a törvény erejénél fogva megkapják a Hungarikum címet is, így a Hortobágyi Nemzeti Park hungarikum is.
 

A Hortobágyi Nemzeti Park érdekességeit felsoroló lista a következő oldalon folytatódik, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kunsági borvidék

Kunsági borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Kunsági borvidék a homokos talajú... Tovább

Július

Július: az év egyik legmelegebb hónapja, mikor is a népi hagyományok, a régies munkák,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás