hirdetes

5 érdekesség a Hortobágyi Nemzeti Parkról, amit mindenkinek tudnia illene

VN
Hortobágyi Nemzeti Park információk: 5 érdekes tény

#3: Nemcsak a leghíresebb, de a legnagyobb puszta is

A 4 tájvédelmi körzetet és 19 önálló természetvédelmi területéből álló Hortobágyi Nemzeti Park területén található nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa legnagyobb füves pusztája. Egykoron ligetes sztyeppe volt a Tisza mentén, a mostani táj kialakulásában az embernek meghatározó szerepe volt, a vízrendezések hatására, a legeltető állattartással, az erdők kivágásával, felégetésével alakították ki.

#4: Kisvasút a nemzet parkon át

Egyedülálló módon a Hortobágyi Nemzeti Park üzemelteti az ország egyetlen utasokat szállító halastavi kisvasútját, ráadásul mindezt Magyarország legnagyobb mesterségesen létrehozott halastavánál, a Kondás-tónál. Ugye te sem hagyod ki ezt az élményt, ha a nemzeti parkban jársz? A körülbelül 5 kilométeres kisvasútúton páratlan látvány nyílik az utasok elé a nemzeti park állat-, és növényvilágára.

hirdetes

#5: A hortobágyi gémeskutak

Ha valaki elkalandozik a Hortobágyi Nemzeti Parkba, akkor lehetetlen, hogy ne kerüljön a szeme elé egy gémeskút. Azonban azt csak kevesen tudják, hogy nem csak kút szerepet szolgáltak ezek a jellegzetes hortobágyi tájat képző eszközök. A gémeskutakat ugyanis üzenetek továbbítására is használták. A kút gémállása alapján külön jelrendszert fejlesztettek ki, amit ezen a vidéken mindenki ismert, és alkalmazott. Ilyen jelentéssel bírtak a különböző gémállásai a kútnak: pandúr jött, hivatalos ember érkezett, nő tartózkodik a pásztorszálláson, elkészült az ebéd, a kút vize nem iható, a kút elromlott, hajtsák a gulyát vagy a ménest az itatóhelyre, szerencsétlenség történt, és sorolhatnánk a különböző variációkat. A kutak tehát falusi üzenetközpontként működtek, nemcsak vízellátás gyanánt funkcionáltak. 

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Veszprém

Veszprém: megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi... Tovább

Csángó népviselet

Csángó népviselet: Ősi magyar népviselet ez is, de manapság ennek „művelése”... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás