notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A hunzák titka

hirdetes

A hunzák titka

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

India és Pakisztán határán van egy hely, amit az emberek csak „a fiatalság oázisának” neveznek. Ennek a helynek a lakosai nem betegszenek meg és fiatalnak néznek ki. A legendák szerint ezt a törpeállamot még maga Nagy Sándor alapította.

A hunzák titka

(Kép forrása: Wikipédia)

 

Az itt élő emberek saját nyelvükön beszélnek, ami azért különleges nyelv, mert egyik, ma ismert nyelvvel sem áll kapcsolatban. A Hunza törzs tagjai nem ismerik a rákot, vagy a szív- és érrendszeri betegségeket. A hunzák, akiket burusóknak is neveznek ráadásul hideg vízben fürödnek, még akkor is, amikor nagyon hideg van. A 40 éves hunza hölgyek fiatal lányoknak néznek ki, 60 évesen még egyáltalán nincsenek problémáik az alakjukkal, 65 évesen még szülnek.

 

Egy skót orvos, McCarrison megállapította, hogy ezeknek az embereknek a fehérjefogyasztása minimális. A napi kalória-bevitel átlagban 1933 kcal, 50 g fehérjét, 36 g zsírt és 365 g szénhidrátot fogyasztanak el egy nap. Tavasszal, amikor gyümölcs még nem terem, de a téli vitamintartalékok már kimerülőben vannak, a helyiek kizárólag aszalt sárgabarackból készült kompóttal táplálkoznak. Ez az időszak kettőtől négy hónapig tart.

hirdetes

 

Általánosságban elmondható, hogy a hunzák nyáron friss gyümölcsöket és zöldségeket, télen pedig napon szárított sárgabarackot, csíráztatott gabonamagvakat és juhsajtot fogyasztanak. 1984-ben egy hunza, név szerint Szaud Abdul Mobud, a londoni Heathrow repülőtérreérkezvén az útlevelét felmutatta. Ebben a következők álltak: férfi, születési dátumnak pedig 1823 volt feltüntetve, azaz ez a férfi betöltötte a 160. életévét! Ami talán ennél is meglepőbb az az, hogy Mobud úr kiváló egészségnek örvendett mind fizikailag, mind mentálisan.

hirdetes

 

Legendák a hunzák eredetéről

Egyes feltételezések szerint egy hun csoport leszármazottai a magyarul sokszor helytelenül hunzáknak írt, valójában hunzakutok. Az utóbbi években divatossá vált az ősmagyarokkal fennálló rokonságuk feltételezése, amit semmilyen tudományos vizsgálat nem támaszt alá.

 

Beszélt nyelvek, iskolázottság

A helyi beszélt nyelvek között van a burusaszki, a wakhi és a shina, bár sokan megértik az urdut. A hunzáknál és a Hunza régióban élők esetében az egyik legmagasabb az írni-olvasni tudók aránya összehasonlítva mint más pakisztáni kerületekkel. Az írástudók aránya a Hunza-völgyben több, mint 90%-os. Az angolt ma már 5 éves kortól elkezdik oktatni. Az angol a másik hivatalos nyelv Pakisztánban az urdu mellett, de errefelé nemcsak ezt a két nyelvet beszélik, hanem sok helyi nyelvet is.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
147 842
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 244 482
Közösség
hirdetes

Szótár

Egyetemi könyvtár

Egyetemi könyvtár: A város közepén, a Ferenciek terén található ez a csodás hely, melyet... Tovább

Balaton-felvidéki tanúhegyek

Balaton-felvidéki tanúhegyek: a tanúhegyek Badacsonytól a Somlóig érnek. Történetük 260... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 131

Átlagos értékelés: 4.6

Érdekességek