hirdetes

Húsvéti szokásaink nyomában: te tudod mit miért csinálunk húsvétkor?

VN
Frissítve: 2024.03.28
Frissítette: ZH

Nemsokára újra elérkezik a húsvét, de mit ünneplünk pontosan ilyenkor? Sonka, tojás, jókat eszünk, a férfiak meglocsolják a nőket, a gyerekek kapnak néhány csokitojást, de valóban miért csináljuk ezeket? A keresztény egyház számára ezt jegyzik az egyik legfontosabb ünnepként számon, története nagyon régre nyúlik vissza, és számos szokás kapcsolódik hozzá, amit ma már nem igazán ismerünk, vagy követünk. Nézzük mik ezek!

Húsvéti hagyományok eredete

Honnan ered a húsvét elnevezés?

A húsvét elnevezést szó szerint kell érteni, hiszen maga az ünnepkör egy 40 napos böjttel veszi kezdetét, tehát a húsvét maga azt jelenti, hogy újra lehet húst magunkhoz venni, és fogyasztani. Ez a böjt a Jézus szenvedésére és feltámadására való készülődés ideje volt, ebben az időszakban nem csak húst volt tilos fogyasztani, hanem lakodalom, bálozás és egyéb zenés mulatságok is kerülendők voltak. A húsvéttal tehát egy időszak zárult le, aminek megünneplésének meg kell adni a módját. A böjthöz manapság már nagyon kevesen tartják magukat.

Honnan ered a locsolkodás?

Talán a hagyományos húsvéti locsolkodást mindenki ismeri, ha nem is tartja meg sokunk. De mégis honnan ered ez a szokás, miért locsolkodunk? Sokan a vízből eredő tisztító erőhöz vezetik vissza a szokást, de emellett egy Bibliai eredetet is tulajdonítanak neki, mégpedig azt, hogy a feltámadást hírül vivő asszonyokat a római katonák úgy próbálták csitítani, hogy vízzel locsolták őket nyakon. Ma már nagyon ritka, hogy tényleg vízzel locsolkodjanak a férfiak, inkább kölnivel szokták meglocsolni a hölgyeket, már ahol még ez is fent maradt.

hirdetes

Honnan jönnek a húsvéti tojások?

A locsolásért cserébe a lányok szépen festett tojásokkal kedveskednek a férfiaknak. Ezek a tojások hagyományosan pirosak voltak, amiket természetes úton állítottak elő. Ez a szín jelképezi a szerelmet, az életet is, de emellett a legenda úgy tartja, hogy a keresztfán függő Krisztus vére lecsöppenve megszínezte az éppen ott imádkozó nő kosarában található tojásokat. Innen indult tehát a húsvéti tojások történet, amit az idők során a legkülönfélébb módon kezdték el díszíteni, vannak tájegységek, ahol karcolják a húsvéti tojásokat, még máshol vöröskáposzta, lila hagyma vagy cékla levével festik, néhol pedig csipkézik. Manapság már számtalan technika létezik, amivel te is készíthetsz díszes tojásokat, ha nem a boltban szerzel be csoki tojást, de ha a hagyományos módszereket szeretnéd használni, akkor ide kattintva adunk egy kis segítséget.

hirdetes

És mi van a húsvéti nyúllal?

Beszéljünk kicsit a húsvéti nyúlról is, hiszen a locsolkodáson, és a húsvéti tojásokon túl ez is az ünnepkör egyik fő jelképévé vált az idők folyamán. Vajon mi köze lehet a nyúlnak a húsvéthoz, Jézus feltámadásához, és miért hoz tojásokat? Szaporasága miatt a nyúl már az ókor óta a termékenység egyik fő szimbólumának számít, hasonlóképpen a tojás is, egyes megközelítések szerint így került a került képbe az ünnep kapcsán. Mások szerint a nyúlnak és a tojásnak nincs közvetlen kapcsolódása a húsvéthoz és a feltámadáshoz, csak a tavasz megérkezését, a természet újjászületését jelképezi. Néhány forrás szerint viszont az egész egy eredménye. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Duna-part látképe és a Budai Várnegyed

A Duna-part látképe és a Budai Várnegyed: Az UNESCO magyarországi világörökségei... Tovább

Wigner Jenő

Wigner Jenő: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1963-ben kapta meg a fizika szakterületén az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Magyarság Történelem