hirdetes

Húsvéti filléres vitaminbomba – Ez nem hiányozhat a húsvéti asztalról!

ZH
Frissítve: 2024.03.24
Frissítette: ZH

Tudtad, hogy Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője? A hazai tormaterület nagyságából adódóan lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon a finom friss és feldolgozott torma. Ennek a kitűnő minőségű tormának a húsvéti asztalon is helye van! Ismerd meg jótékony hatásait és hogy miért érdemes nem csak húsvétkor ezt a vitaminbombát fogyasztani!

A torma jótékonyhatásai

Magyarország a tormanagyhatalom


Magyarország igazi tormanagyhatalomnak számít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elmondása szerint, azonban a hazai fogyasztók aránya igazán csekély. A hajdúságban termelő torma nem csak az élelmiszerfeldolgozásban szerepel, hanem a gyógyászati és az állatgyógyászati lehetőségeit is szorgosan keresik.
2021-ben közel 1267 hektáron folyt a tormatermelés hazánkban, amelynek betakarítási szezonja októbertől egészen márciusig, azaz a következő ültetési szezon kezdetéig eltart. A legfrissebb adatokat ismerve ez annyit tesz, hogy az előző szezonban mintegy 12 ezer tonna torma termett idehaza, amely az Európai Unió éves össztermelésének a felét teszi ki. A magyar termés a szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően nem csak a hazai piacot képes ellátni, de a teljes európai piacot is. A legnagyobb exportőrjeink torma terén Németország, Lengyelország, Csehország és az Egyesült Királyság.

hirdetes

A magyar torma jellegzetessége


A magyarok leginkább a húsvéti időszakban fogyasztják a tormát, reszelt, savanyított vagy ecetes változatában, de sokszor ízesítjük vele készételeinket is az ünnep alkalmával. Jellegzetes csípős ízét a torma gyökerében található butiltiocianátnak és az allil-izotiocianátnak köszönheti. Ezek az összetevők a nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, ami hatással van a nyálkahártyára és a könnymirigyekre, ezért szökhet könny a szemünkbe, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk.

hirdetes

Legfőképpen Hajdú-Bihar megyében termesztik az őshonosnak számító tormát, valamint jelentős számban termelték Kiskunfélegyházán és Budapesten is. Mára azonban csak egy termesztőkörzet maradt meg a háromból a nagy kézimunkaigénye miatt. Hajdú-Bihar megye még ma is hatalmas mennyiségben termel tormát Létavértesen, Bagaméron, Álmosdon, Újlétán, Debrecenben, Vámospércsen és Kokadon. Annak következtében, hogy a termelők maguk állítják elő a következő évi szaporítóanyagot is, ezért ismerhetünk különféle tájfajtákat is, mint például a Debreceni édes-nemes populációi vagy a Nürnbergi édes és a nagy számban előforduló Danvit.

Kattints a következő oldalra, ha megismernéd milyen jótékony hatásai vannak a tormafogyasztásnak!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sopron

Sopron Magyarország nyugati csücskében található város, melyet szokás a Hűség Városának... Tovább

Október

Október: az év 10. hónapja, az első igazán, hamisítatlan őszi hónap. Az idők folyamán az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!