hirdetes

Idén is több helyen készülnek mézeskalácsfalu építésével a helyi lakosok

ZH

Az ország több településén is lázasan folyik a készülődés, ahogy egyre közeledik az év legmesésebb időszaka. Egymás után sülnek a mézeskalácsok, hogy idén is mesés mézeskalácsfalvakként és -városokként csaljanak mosolyt kicsik és nagyok arcára.

mézeskalácsfalu

Csodaszép mézeskalácsfalvak épülnek idén is

Ahogy már tavaly is megírtuk, idén is beszámolhatunk róla, hogy csodás mézeskalácsfalvak vannak készülőben egyre több településen az ünnepi készülődés során. Összegyűjtöttük, hol találhatjuk a legszebb lakosok által készített „ehető” falu-városképeket legyen az vidék, vagy Pest közel!
 

Mézeskalácsváros Siófok

Siófok városában idén már hetedik alkalommal épül fel a mézeskalácsváros. A város nevezetességeit és ikonikus épületeit bemutató mézeskalácskunyhók megnyitója december 2-án 14:30-kor lesz a Kálmán Imre Művelődési Központban. A hagyományokhoz híven a mézeskalácsépületek liciten kerülnek értékesítésre, az így befolyt összeg pedig jótékonysági célokra kerül felhasználásra.


Geresdlaki Mézeskalácsfalu

A Geresdlaki Gőzgombócfesztivált követően érdemes ellátogatni a baranyai Geresdlakra, ahol december 4-től tekinthető meg a mézeskalácsfalu. Az alkotások között látható lesz a mézeskalácsból készült Parlament és Magyarország térképe is, utalással azokra a helyszínekre, ahol a Geresdlaki túraközösség már járt. Az egyedülálló kiállítás 2024 október végéig tekinthető meg előzetes egyeztetés alapján.


Zirci Mézeskalácsfalu

A zirci mézeskalácsfalut idén hetedik alkalommal állítják fel, és december 9-től látogatható a Reguly Antal Múzeumban és Népi Kézműves Alkotóházban. A mese témája köré szerveződő faluban mesés helyszínek és jelenetek várják a látogatókat, többek között manók, törpök, tündérek és meselények formájában. A megnyitón kézműves programokkal is készülnek a szervezők.

hirdetes


Mézes Hárskút

A Mézes Hárskút december 10-től január 13-ig rendezi meg a kilencedik mézeskalácskiállítását. A bakonyi mézeskalácsfalut a Hárskúti Községi Könyvtár és Közösségi Színtér fogja otthonául szolgáltatni, ahol adventi programokkal fűszerezve hangolódnak az ünnepre.


Édes Gyönk


hirdetes
Gyönkön idén már tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Édes Gyönk mézeskalács-kiállítást. A Német Nemzetiségi Egyesület Közösségi Házában december 3-tól december 13-ig tekinthető meg minden nap 14 és 17 óra között.

Mézeskalács-falu, Lengyel

Lengyel városában sem marad el a mézeskalácsfalu a következő évben sem. A falu lakói már lázasan készülnek az alkotásokkal, amelyeket a Faluház Facebook-oldalán követhetnek nyomon az érdeklődők.


Zsámbéki Mézeskalácsváros

A zsámbéki piac fogadóépületének kirakatában lesz megtekinthető a helyi lakosok által készített zsámbéki mézeskalácsváros. Az idei különlegesség, hogy a készítők mesébe foglalják alkotásaik elkészülésének részleteit. A pontos megnyitó időpontját a Zsámbéki Mézeskalácsváros Facebook-csoportban adják majd hírül.

Mézeskalácsfalu Mogyoród
 

Mogyoródon, a Kamarás Klastrom House-ban december 2-án nyitja meg kapuit a mézeskalácsfalunak. A kiállítás a mézeskalács házikók mellett adventi koszorút, templomot és vonatot is felvonultat. A mézeskalácsfalu megtekinthető december 9-én és 16-án 9 és 12 óra között, más időpontokban előzetes egyeztetés szükséges a +36 30/954-3877-es telefonszámon.

Mézeskalács-kiállítás, Ercsi

Ercsiben ismét megrendezik az ünnepi mézeskalács-kiállítást az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtárban december 6-a után. A kézzel készített mézeskalács alkotások január végéig tekinthetők meg.

Monori Mesebeli Mézeskalácsváros

Monor egész decemberben ünnepi hangulatban dúskál, és ebben a harmadik éve megrendezésre kerülő mézeskalácsfalu is fontos szerepet játszik. A kiállítás december 4-től január 10-ig lesz látogatható a Vigadó Kulturális és Civil Központ emeletén.

Kerepesi mézeskalácsfalu

Kerepesen is összefognak a helyiek, hogy megalkossák a saját mézeskalácsfalujukat első alkalommal! A MézesMázas utcába saját kezűleg készített házikókat a Csicsergő Óvoda köré helyezik majd el, vagyis hát a mása köré, amit az óvoda lelkes dolgozói készítenek majd el, és később árverésre is bocsájtják! A legszebb MézesMázas utcabeli házat még díjazzák is, így igazán szép utcácskára számíthatunk! A kiállítás December 11-től December 19-ig lesz megtekinthető.

"A mi édes kis falunk", Csömör

Csömörben december 3-tól egy igazi adventi csodaország várja a látogatókat a Tót Hagyományaink Házában. Az "A mi édes kis falunk" névre keresztelt mézeskalács-kiállítás mellett karácsonyi fotókuckó, mesés karácsonyi kiállítás, óriás adventi kalendárium és egy, a tájházban berendezett karácsonyi szoba is gondoskodik az ünnepi hangulatról. A mesés mézeskalács-kiállítás egészen január 6-ig várja a látogatókat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az egri bikavér

Egri bikavér: Az egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából... Tovább

Nemzeti Múzeum

Nemzeti Múzeum: Budapest egyik legnagyobb múzeuma a Magyar Nemzeti Múzeum országos múzeum, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Gasztronómia Hírek Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!