hirdetes

Meddig tart még a tavaszi jó idő? Visszatér még a tél?

VN

Mikor reggel a tavaszias napfényekben napfürdőzve lépkedtem munkába menet, két előttem elsétáló fiatal szavaira lettem figyelmes, akik arról beszéltek, hogy de hát múltkor is húsvétkor esett a hó, nem tart sokáig most sem ez a jó idő… Vajon mi igaz ebből?

Így zajlik az időjárás előrejelzése

Meddig tart a tavaszi jó idő?

Még az elején szögezzük le, hogy még csak február van, és annak is még csak a fele sem, szóval egyáltalán nem kell kiakadnia senkinek, ha mínuszokra, fagyokra ébred valamelyik reggel, hiszen ez egy teljesen normális velejárója egy téli naptári hónapnak. Ennek ellenére teljesen természetes az is, ha valaki napfényre, kellemes időre jobban szeret ébredni. Van egy olyan rossz hírünk, hogy nagyjából kiszámíthatatlan, hogy milyen idő vár még ránk idén a kora tavaszi napokban, illetve a tél további napjaiban. Ugyanis a Föld légköre egy nagyon összetett és bonyolult rendszer, ennek következtében pedig ugyan a honlapi időjárást 95%-os valószínűséggel meg tudják jósolni a szakképzett meteorológusok, a tíznapos előrejelzéseket már csak 50%-os biztonsággal tudják megtenni, ami azt jelenti, hogy vagy esik, vagy süt a nap márciusban…Már a heti előrejelzések is csak 70–80%-os pontosságúak.

hirdetes

Miért nem lehet megjósolni előre, hogy milyen idő lesz?

hirdetes

Ugye senki nem jön nekem most a klímakatasztrófával, ugye….? Nem, nem jövünk ezzel, bár az igazat megmondva az emberek hozzáállásán túl ez is megérni néhány mondatnál többet is, de most nm ez a fő témánk. Most inkább annak járjunk utána, hogy miért nem tudjuk pontosan, hogy most már akkor jön a tavasz, vagy azért be-bekukucskál az a fránya tél is, amikor már olyan csúcstechnológiák birtokában vagyunk, amikkel akár a Marsra is elutazhatunk?! Ehhez azt kell tudni, hogy az időjárást alapvetően modellezik, méghozzá szuperképletekkel, szuperszámítógépekkel, ezzel biztosítva a minél pontosabb adatot -ami ennek ellenére is nagyon pontatlan, azonban jelenleg nincsen olyan mindenható modell és az a szuperszámítógép, amellyel atombiztos előrejelzést lehetne készíteni.

Miért nem lehet pontos időjárás előrejelzéseket készíteni? Hogyan készítik az időjárás előrejelzéseket? Mennyire szabad megbízni bennük? Nagyon egyszerű a megoldás! Lapozz a szakértők válaszához!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csokonai Vitéz Mihály

Csokonai Vitéz Mihály: Csokonai Vitéz Mihály költő. Csokonait a magyar irodalom egyik... Tovább

Ballagási ebéd

A ballagást családi körben megünnepelni nagyon fontos dolog, hiszen ezzel is kimutatjuk mennyire... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek