hirdetes

Meddig tart még a tavaszi jó idő? Visszatér még a tél?

VN
Így zajlik az időjárás előrejelzése

Így zajlik az időjárás előrejelzése

Az időjárás előrejelzése nagyon egyszerű: meg kell vizsgálni, mik azokat a tényezők, amik befolyásolják az időjárást, modelleket állítani ezek alapján, majd folyamatos mérések segítségével ezeket a modelleket lefuttatni. Ezek a modellek annál pontosabbak, minél több mért, valós adaton alapszanak. Ennek rendje és módja szerint rengeteg mérőállomás gyűjti az adatokat, jelenleg is több százezer helyen mérik a légnyomást, a hőmérsékletet, a szélerősséget, és más fontos adatot. Az elején azt írtuk egyszerű, de ezt azért kicsit elnagyzoltuk, mert a képletben több nehézség is előfordul.

Miért nehéz előre jelezni az időjárást?

Az egyik probléma az egész rendszerrel az, hogy minél több adatot táplálunk a rendszerbe, annál hosszabb időt vesz igénybe a számítás. Gondolj csak bele, megtudnánk pénteken, milyen lesz szerdán az idő…ennek mi értelme lenne? A szuperszámítógépek segítségével rövidülhet ez az idő, de a kapacitás így is véges. Ennél is nagyobb fejtörést okoz a meteorológusoknak, hogy a mérőállomások nem egyenletesen fedik be a bolygót: a kontinensek zsúfolt részein sokkal több van, mint az óceánokon, a sivatagokban, vagy például a sarkvidékeken. Ezek a nem lefedett területek fehér foltokat jelentenek, amik hiányoznak a képletekből, ugyanis ahhoz, hogy előre jelezzék az itteni időjárást, a meteorológusoknak innen messzebb lévő helyek adataira is szükségük van. Az adatok helyett becsült számokat hasznának, de azt mindenki tudja, hogy ez rontja a pontosságát a számoknak.

hirdetes

Meg lehet bízni az időjárás előrejelzésen?

hirdetes

Meg! Mindenképpen meg kell bíznunk benne, de a távoli adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni, mert nagyrészt becsléseken alapulnak a légkör folyamatos változása miatt. Jó tudni azt is, hogy a legpontosabban előre jelezhető adat a hőmérséklet, ezt követi a sorban a szélerősség, a csapadék kérdése pedig a lista végén kullog. Ennek az az oka, hogy a domborzat és más helyi tényezők is szerepet játszanak a csapadék kialakulásában, biztosan mindenki tapasztalta már, hogy néhány száz méterenként is eltérhet a csapadék kérdése, azaz a város egyik végében esik, a másikban pedig nyoma sincsen csapadéknak. Így senki se zsörtölődjön amiatt, hogy na most feleslegesen vitte magával az esernyőt…!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debreceni Református templom

Debreceni Református templom: A debreceni református nagytemplom Debrecen legjellegzetesebb... Tovább

Disznótor

Disznótor:A téli időszak egyik kedves szórakozása a disznótorral összekötött maskarázás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek