hirdetes

Július 1-től ingyenessé válik a KRESZ-vizsga!

Sz.F.

Jó hír lehet mindazok számára, akik még nem rendelkeznek jogosítvánnyal, az új kormányrendelet szerint ingyenes KRESZ-vizsgát tehetünk, nézzük, mik a feltételek!

Július 1-től ingyenessé válik a KRESZ-vizsga!

Korábban bejelentésre került, de egészen március 23-ig kellett várni az új kormányrendelet megjelenésére, ami tartalmazza az ingyenes KRESZ-vizsga pontos szabályait. Már eddig is tudhattuk azt, hogy magyar állampolgároknak fog járni a KRESZ-vizsga díjának visszatérítése, most viszont az is kiderült, hogy Európai Uniós állampolgárok és magyar nemzetiségű, de nem Európai Uniós állampolgárok előtt is nyitva áll ez a lehetőség. 

A tavalyi évben nagyjából hatvanezer ember tett sikeres KRESZ-vizsgát, köztük a legtöbben 16-20 évesek, ebből lehet látni azt is, hogy közel ugyanennyien járnak jól idén ezzel az új kormányrendelettel. Persze, jöhetnek a fanyalgók, hogy ez nem nagy segítség, ugyanis a KRESZ-vizsga költsége eltörpül a többi vizsga díja mellett. Tény, hogy a KRESZ-tanfolyam 15-20 000 forintba kerül, míg a jogosítvány megszerzése összesen 120-200 000 forintba, szóval ez a támogatás az összeg nagyjából 15 százalékát teszi ki. Én úgy gondolom, hogy sok kicsi sokra megy, és valakinek nagyon jól fog jönni ez a kis támogatás is.

hirdetes

2018-ban terv volt az is, hogy ingyenessé tegyék a nyelvvizsgát, januárban pedig kiderültek ezzel kapcsolatban a részletek: a komplex nyelvvizsga díját vissza lehet igényelni, a maximális összeg 34 500 forint, ez pedig érvényes minden, Magyarországon akkreditált, középfokú és felsőfokú nyelvvizsgákra, illetve az általános és a szaknyelvi vizsgákra is. 

A KRESZ-vizsgával kapcsolatos rendelet egyébként 2018. július 1-i hatállyal lép életbe, most pedig azt is elmondom, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy igénybe vehessétek! 

Ki az, aki igénybe veheti az ingyenes KRESZ-vizsga lehetőségét? 

Minden magyar állampolgár, illetve Európai Uniós állampolgár, és magyar nemzetiségű, de nem Európai Uniós állampolgár, aki a rendelet a hatálybalépését követően, azaz 2018. július 1-jétől letett sikeres közlekedési alapismeretek vizsga napján még nem töltötte be huszadik életévét. 

hirdetes

Meddig lehet igényelni a vizsgadíjat?

A visszaigénylést a KRESZ-vizsgát követő egy éven belül lehet benyújtani, az eljárás pedig maximum 30 napig tart. 

Mekkora összeget lehet visszaigényelni?

A támogatás mértéke a közlekedési alapismeretek tanfolyam díjának, és a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga díjának ténylegesen megfizetett összege, de maximum 25 000 forint. Egy B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges E-learning KRESZ-tanfolyam díja általánosságban 15-25 000 forint, a vizsga díja pedig mindenhol 4 600 forint, tehát a visszatérítés teljes mértékben fedezi ezeket a költségeket.

Hogy igényelhető vissza az összeg?

A támogatás megállapításáról a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) dönt. A Magyar Államkincstár honlapján találjátok majd meg azt az űrlapot, amellyel visszaigényelhetitek a KRESZ-tanfolyam-, és vizsga díját.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Baranya megye

Baranya megye országunk déli, dél-nyugati csücskében található. Délről Horvátország... Tovább

Bory-vár

Bory-vár: A Bory-vár egy különleges épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyarország