hirdetes

Interjú egy orvossal: Milyen most a helyzet a koronavírus osztályon?

SzSz

Dr. Tóth András plasztikai sebészként dolgozik, azonban jelenleg a balassagyarmati Kenesei Albert kórház koronavírus osztályán segédkezik ellátni a koronavírus fertőzötteket. Arról kérdeztük, hogyan néz ki most a helyzet! 

Egyelőre nincs gond: Interjú egy koronavírus osztályon dolgozó orvossal

Dr. Tóth András plasztikai sebész, aki fül-, orr-, gégész specialistaként egyaránt dolgozott, most a balassagyarmati Kenesei Albert kórház koronavírus osztályáról mesélt nekünk egy interjú keretében. Elmondta, hogy a kórházban jelenleg csak a belgyógyászati osztály lett átalakítva teljesen a koronavírus fertőzöttek ellátására. A kórházban ez a rész teljesen le van zárva és csak alapos fertőtlenítés után történhet a be- és kilépés, a többi rész azonban ugyanúgy üzemel. 

“Jelenleg elegendő a hely a fertőzötteknek, hiszen most 12 koronavírusos esettel van dolgunk, és 2 ember gyógyulófélben van az intézményben. Persze, a kórházban megoldható a bővítés, ha az a későbbiekben szükséges lenne. Egyelőre itt nagy a mozgás, hiszen több megyéből is érkeznek hozzánk gyanús esetek, illetve tőlünk is sokakat áthelyeznek.” – mondta András a telefonban. 

Elegendő a felszerelés? 

András azt nyilatkozta, hogy az orvosok és az ápolók teljes felszerelést kapnak a betegek ellátása közben, ami azt jelenti, hogy biztosított a kezeslábas védőfelszerelés, lábzsák, speciális szemüveg, maszk és kesztyű egyaránt. Nincs hiány semmiből a kórházon belül. Természetesen a dolgozók mellett azt is megkérdeztük, hogy a betegek számára elegendő felszerelés biztosított-e a kórházon belül: “Minden beteg ellátására megvannak a megfelelő eszközeink, van elegendő védőruházat, lélegeztetőgép, fertőtlenítőszer. Mindenki esetében azon vagyunk, hogy meggyógyuljon és elkerüljük a további fertőzéseket.”

hirdetes

A betegek ellátása

hirdetes

Ugyan András a súlyos betegeket nem látja el, de elmondta, hogy rendkívül odafigyelnek a betegek és a gyanús esetek ellátásánál egyaránt. A gyanús betegek érkezésekor, teljesen elkülönített szobák állnak rendelkezésre, és addig ott tartják a beérkezőket, amíg meg nem érkezik a teszt eredménye. Amennyiben a teszt negatív a beteg távozhat a kórházból különböző speciális fertőtlenítés nélkül, hiszen nem érintkezett olyan személlyel, sem tárgyakkal, amelyek fertőzöttek lettek volna. Amennyiben a teszt pozitív áthelyezik a többi beteghez, mivel ebben az esetben már nincs szükség elkülönítésre. A gyanús eseteket azért különítik el teljesen, hogy ha a beérkezettekből többen nem fertőződtek meg, egy azonban igen, a többieknek esélye se legyen elkapnia a vírust. Így kizárhatják a tovább terjedés kockázatát. 

A be- és kiléptetés

A koronavírus gyanújával bekerülő betegek mentővel érkeznek a kórházba. Őket már a mentőben egy speciális fertőtlenítés után hozzák csak be a kórház épületébe, hogy minden lehetséges fertőzésveszélyt elkerülhessünk. A kórházban elkülönített szobák állnak rendelkezésre, amelyek szintén teljesen fertőtlenítve vannak minden beteg vagy gyanús eset után. Az ápolók és orvosok esetében szintén minden belépést és kilépést követően ferőtlenítés történik, illetve a védőfelszerelés biztosított, amely során speciális maszkot, szemüvegeket, kezes-lábast, kesztyűt és lábzsákot kapnak. 

Kik vannak veszélyben? Meddig tart a vírusveszély? A következő oldalon megtudhatod!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Buzsáki lakodalmas szokások

Buzsáki lakodalmas szokások:  Körülbelül a századfordulón jött el az az időpont, mikor... Tovább

Semmelweis Ignác

Semmelweis Ignác az "anyák megmentője”, mivel a gyermekágyi láz ellen mindent... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!