hirdetes

Egy nő 15 millió forintot csalt ki az interneten, egy nagyon egyszerű trükkel

VN

A Somogy Vármegyei Főügyészség tett közzé egy részletes tájékoztatót az MTI híroldalán egy új internetes csalással kapcsolatban. Egy szabolcsi nő 15 millió Forinttal károsította meg összességében áldozatait. 

Internetes csalás ellen mit lehet tenni?

Közel 500 embert vert át. 

Több száz rendbeli csalás miatt emelt vádat egy letartóztatásban lévő szabolcsi nővel szemben a Marcali Járási Ügyészség; a vádlott csaknem 500 sértettnek kínált megvásárlásra olyan tárgyakat, amelyekkel valójában nem rendelkezett. Az interneten rengeteg felület biztosít lehetőséget a vásárlásra, Facebookon nemcsak csoportok, adok-veszek oldalak, hanem már a platform által kialakított MarketPlace, azaz piactér is van. Azonban ezeken a felülteken semmi sem védi a vásárlókat, a példa is mutatja, hogy milyen könnyű visszaélni a jó szándékkal. Hogyan károsította meg áldozatait a szabolcsi nő?

A nő különböző termékeket értékesített, majd eltűnt

A vádirat szerint a nő 2021 decembere és 2023 januárja között több internetes oldalon álneveket használva folyamatosan hirdetett eladásra különböző használati cikkeket, egyebek mellett játékkonzolokat, kerti játszóteret, fürdődézsát. A vádlott szöveges üzenetekben, valamint telefonon, eltorzított hangon tartotta a kapcsolatot a sértettekkel. Arra kérte őket, hogy a vételárat vagy annak egy részét előlegként utalják át az általa megadott - több, különböző pénzintézetnél vezetett - bankszámlára. A vádlott később a sértettek számára elérhetetlenné vált.

hirdetes
    

A nőt letartóztatták

A közlemény szerint a nő ezzel a módszerrel 488 sértettől 15 millió forintot csalt ki. A csalássorozatot azután is folytatta, hogy a marcali nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, ezért a bűnismétlés megakadályozásáért 2023 januárjában letartóztatták. Az ügyészség mintegy 300 oldalas vádiratot nyújtott be a Marcali Járásbíróságra - olvasható az MT hírportálon található közleményben. 

És mi a tanulság? Hogyan kerülhető el a csalás? 

Nem árt óvatosnak lenni! Mielőtt bármilyen tranzakciót kezdeményeznél vagy vásárlást végeznél egy ismeretlen eladótól, alaposan kutass róla az interneten. Ellenőrizd az általa használt neveket, címeket, és nézz utána, hogy másoknak milyen tapasztalataik vannak vele kapcsolatban. Ha bármilyen kár ér az interneten fontos, hogy tegyél bejelentést, még akkor is, ha csak ezer forintról van szó, hiszen ahogyan az látható, sok kicsi sokra megy, és lehet, hogy nem csak téged vert át az adott személy. Adunk néhány tippet, hogy elkerülhesd az ehhez hasonló csalásokat?

hirdetes
  • Soha ne utalj előleget olyan eladónak, akit nem ismersz, és ne használj olyan fizetési módokat, amelyek nem nyújtanak visszatérítési vagy vásárlóvédelmi lehetőséget. 
  • Ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is. Az irreálisan alacsony árak mögött gyakran csalások állnak. Mindig ellenőrizd az árakat és hasonlítsd össze azokat más forrásokkal, mielőtt vásárolnál.
  • Ha lehetséges, próbálj meg személyesen találkozni az eladóval és megtekinteni a terméket, mielőtt bármilyen fizetést elvégeznél. Ez segíthet elkerülni az online csalásokat és biztosítani, hogy a termék vagy szolgáltatás létezik.
  • Ellenőrizd az eladó elérhetőségeit, és légy gyanakvó, ha csak egyetlen kapcsolattartási ponton keresztül lehet vele kommunikálni. Ha az eladó hirtelen eltűnik, és nem válaszol az üzeneteidre, óvakodj, és ne folytass további üzleteket vele.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budapesti Nemzetközi Vásár

A Budapesti Nemzetközi Vásár vagy közkeletű rövidítéssel BNV 1925 áprilisa óta évente... Tovább

Ferencvárosi Torna Club

Ferencvárosi Torna Club: a legeredményesebb és legnépszerűbb magyar klub, a magyar sport első... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Technológia