hirdetes

Ilyen volt a 80-as években iskolába járni

Sz.F., ZH

Iskolai élet a nyolcvanas években: összeszedtük a 20 legnagyobb különbséget, amin ma vagy nagyokat csodálkozunk, vagy óriásit derülünk.

Iskola 1980

Legfiatalabb olvasóink nem emlékezhetnek arra, hogy milyen volt a nyolcvanas években iskolába járni, elsősorban nekik szánjuk az alábbi összefoglalót, és természetesen mindenki másnak, akik szívesen nosztalgiáznak velünk.

1. Szombati tanítás

1982-ben szűnt meg végleg a szombati tanítás, addig minden második szombaton iskolába jártunk. A rövid és hosszú hetet „A” és „B” hétnek hívtuk. 1982 után nem mindenhol, de voltak iskolák, ahol felváltva délelőtt, illetve délután kellett iskolába járnunk (mert olyan sok volt a gyerek), így azt neveztük „A” és „B” hétnek.

2. Köpeny

A kék köpeny viselése kötelező volt, aki otthon felejtette az beírást kapott az ellenőrzőjébe. Lazább iskolákban megengedték, hogy a köpenyre rávegyünk pulóvert – így bojkottáltuk a köpenyviselést. Lányoknak hajat festetni, körmöt lakkozni, illetve fiúknak hosszú hajat hordani tilos volt.

hirdetes

3. Orosz

A nyolcvanas évek közepéig kötelező volt az orosz nyelvet tanulni, amit a dolog kötelező jellege miatt kollektív utáltunk.

4. Iskolai ünnepek

A szocializmusban több olyan ünnepet is megtartottunk az iskolában, vagy egy iskolához közeli gyár dísztermében, amelyeket ma már nem ünneplünk, illetve fordítva, több mai ünnepet nem tarthattunk meg akkoriban.

5. Körzetes sulik

Mindenki a körzetes suliba járt, nem volt válogatás és kényeskedés.

6. Címer

Minden osztályteremben a tábla felett díszelgett a Magyar Népköztársaság címere, amit szokás volt Kádár-címernek is nevezni.  

7. Technika

A csúcstechnika akkoriban az írásvetítő volt, ezzel igyekeztek a jobb tanárok színesebbé, élménydúsabbá tenni a tanórát.

8. Iskolai szünetek

Az iskolai szünetekben mindenki az előző esti tévéadást beszélte át, ugyanis az egész ország ugyanazt az egy műsort nézte. Így másnap jól kitárgyalhattuk a Szeszélyes évszakokat, a Szomszédok sorozatot vagy az Izaurát.

hirdetes

9. Menza

Az egyik legkedveltebb étel a sulimenzán a piskóta kocka csokoládé öntettel volt.

10. Szabályok, amiken ma már csak röhögünk

Minden iskolának megvolt a maga dilije. Volt, ahol a húszperces nagyszünetben körbe kellett futni a közeli parkot (naná, hogy mindenkinek nejlon köpenyben). Máshol reggelente jó hangosan ré kellett zendíteni az ismert József Attila idézetre: “Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes”. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Ketkes.com

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csíksomlyó

Csíksomlyó a romániai Csíkszereda egy városrésze. Leghíresebb épülete a temploma, mely a... Tovább

Az országalma

Az országalma: az országalma az uralkodói hatalmi jelképek egyike. Természetesen a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!