Ilyenek voltak régen az iskolák

Ilyen volt a 80-as években iskolába járni

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Iskolai élet a nyolcvanas években: összeszedtük a 20 legnagyobb különbséget, amin ma vagy nagyokat csodálkozunk, vagy óriásit derülünk.

Iskola 1980

(Fotó: Hajdúbagosi Emléktár)

Legfiatalabb olvasóink nem emlékezhetnek arra, hogy milyen volt a nyolcvanas években iskolába járni, elsősorban nekik szánjuk az alábbi összefoglalót, és természetesen mindenki másnak, akik szívesen nosztalgiáznak velünk.

 

1. Szombati tanítás

1982-ben szűnt meg végleg a szombati tanítás, addig minden második szombaton iskolába jártunk. A rövid és hosszú hetet „A” és „B” hétnek hívtuk. 1982 után nem mindenhol, de voltak iskolák, ahol felváltva délelőtt, illetve délután kellett iskolába járnunk (mert olyan sok volt a gyerek), így azt neveztük „A” és „B” hétnek.

hirdetes

 

2. Köpeny

A kék köpeny viselése kötelező volt, aki otthon felejtette az beírást kapott az ellenőrzőjébe. Lazább iskolákban megengedték, hogy a köpenyre rávegyünk pulóvert – így bojkottáltuk a köpenyviselést. Lányoknak hajat festetni, körmöt lakkozni, illetve fiúknak hosszú hajat hordani tilos volt.

 

3. Orosz

A nyolcvanas évek közepéig kötelező volt az orosz nyelvet tanulni, amit a dolog kötelező jellege miatt kollektív utáltunk.

 

hirdetes

4. Iskolai ünnepek

A szocializmusban több olyan ünnepet is megtartottunk az iskolában, vagy egy iskolához közeli gyár dísztermében, amelyeket ma már nem ünneplünk, illetve fordítva, több mai ünnepet nem tarthattunk meg akkoriban.

 

5. Körzetes sulik

Mindenki a körzetes suliba járt, nem volt válogatás és kényeskedés.

 

6. Címer

Minden osztályteremben a tábla felett díszelgett a Magyar Népköztársaság címere, amit szokás volt Kádár-címernek is nevezni. Ezzel még nincs vége, most jön a java, a következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Ketkes.com

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Retró

Szótár

Pataki vár

Pataki vár: A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő... Tovább

Szigligeti vár

Szigligeti vár: A vár csodálatos környezetben, a Balaton-felvidéken, Szigliget falu mellett, a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.