hirdetes

Kobaltkék egyenfüzetek piros vinyettával, iskolaköpeny és mozgalmi egyenruha- milyen volt az iskolakezdés régen?

VN

Roskadoznak a boltok polcai a különböző iskolaszerektől, ilyen-olyan mesefigurás füzetek, sok-sok színű színesceruzák, ballkezes tollak, amik nem is mosódnak el, rengeteg divatos táska a legkülönbözőbb színekben, leckefüztek, és még sokáig lehetne nézelődni, de közben felmerült bennünk a kérdés, hogy hogyan nézett ki az iskolakezdés régen?

Iskolakezdés régen

6 évesen kezdődött meg az iskola

Annak idején az iskoláztatás is szigorú szabályok alapján történt, mint minden más, hiszen a terveknek meg kellett felelni! Éppen ezért nagyszüleinknek, szüleinknek már 6 éves korukban becsöngettek szeptember elején. Akkoriban ugyanis minden kisgyerek 6 évesen, illetve az évvesztesek 7 évesen megkezdték a tanulmányaikat. Miért? A pártvezetés egészen egyszerűen kimatekozta, hogy sokkal hasznosabb lenne, ha a szakiskolákból tanuló jó elvtársak már 15-16 évesen, szakmunkásként bekapcsolódnak a termelésbe, mint ha még mindig az iskolapadot koptatnák ennyi idősen. Ebben az időben nem volt még divat a továbbtanulás, az egyetem, felsőoktatásról csak a tökéletes munkás és pártháttérrel rendelkező családok sarjai álmodozhattak. Ennek ellenére a Művelődésügyi Minisztérium az 1960-as évek elején folytatott kutatásokat, amiből teljesen egyértelműen az derült ki, hogy nem ez az ideális kor az iskolakezdésre, és próbáltak arra is hivatkozni, hogy a Szovjetunió oktatási intézményeiben is 7 a korhatár, de nem jártak sikerrel. 

hirdetes
 

Mi a helyzet az iskolaszerekkel?

Az iskolakezdés már akkor is izgalmas volt, bár akkor nem feltétlenül a mesefigurás füzetekről, színes tollakról, emeletes tolltartókról, ehhez passzoló uzsonnás dobozokról szólt. Közel sem volt ekkora árubőség, és voltak szabályok is, amiket be kellett tartani, az egységesség volt a fő irány. A szülők akkor is megvásárolták a szükséges füzeteket, ceruzákat és tollakat, egyéb kellékeket. A boltok nem teljesen úgy néztek ki, mint mostanság, a fából készült taneszközök is csak a 70-es évekre koptak ki a közhasználatból, vannak dolgok, amiket akkor még nem is ismertek, de olyanok is, amiket a mai gyerekek nem ismernének ma. Ilyen például a mozgalmi élethez elengedhetetlen kisdobos és úttörő egyenruha. Ti emlékeztek még ezekre?

hirdetes
 

Ha emlékeztek azért, ha pedig nem, akkor azért lapozzatok, mert ott részletesen írunk nemcsak ezekről, hanem egyéb érdekességekről is! De előbb nézzétek meg ezt a képgalériát telis-tele nosztalgikus fotókkal!

Forrás: Kép forrása Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Goldmark Péter Károly

Goldmark Péter Károly: Goldmark Péter Károly magyar-amerikai mérnök, fizikus. Kezdetekben... Tovább

Macskafogó

A Macskafogó 1986-ban bemutatott magyar–német–kanadai rajzfilm, amelyet Ternovszky... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!