hirdetes

Kobaltkék egyenfüzetek piros vinyettával, iskolaköpeny és mozgalmi egyenruha- milyen volt az iskolakezdés régen?

VN
Iskolakezdés régen

Iskolai ünneplő régen

Ma is van néhány helyen egységes egyenruha, de olyan helyek is vannak, ahol csak elő írják a fekete-fehér viseletet, de hétköznaponta egyenruha nincs, mindenki kedvére öltözködhet, manapság már az olyan íratlan szabályok is kezdenek eltűnni, hogy nem öltözködünk kirívóan, nem hordunk túl rövidet. Régen azonban volt egyenruha, nem is akármilyen, ünneplő és hétköznapi is. A kisdobos és az úttörő egyenruha viselete volt a kötelező az ünnepi rendezvényeken, így az évnyitón is. Kezdetben, egészen 60-as évek végéig általában csak a vezető pajtásoknak jutott a megtiszteltetés, azonban 70-es évektől az Ezermester és Úttörő Bolthálózatnak köszönhetően már mindenkinek egyforma ruhája volt. Hogyan nézett ez ki? A kislányok sötétkék egyenszoknyát, a fiúk rövid és hosszúnadrágot kaptak, ehhez pedig persze kisdobos vagy úttörőing dukált zsinóros síppal, csatos övvel, nyakkendővel és a különböző rangjelzések sem maradhattak el!  Általában évente cserélődtek ezek a ruhadarabok, hiszen a gyerekek nőttek mint a gombák, így elég költséges volt.

hirdetes

Az iskolaköpeny volt az iskolai egyenruha

Nemcsak az ünnepnapokon volt előírás szerű viselet, minden nap megkellett adni a módját, megtisztelni az iskolát. Ki emlékszik még az iskolaköpenyre? A második világháború utána legtöbb iskola bevezetett valamiféle egyen viseletet, ugyanis ezzel szerették volna kiküszöbölni, hogy a társadalmi különbségek meglátszódjanak a gyerekek öltözködésén keresztül. Az iskolaköpeny nagyon népszerű lett, hiszen nem csak az előbb leírt célt szolgálta, hanem a szennyeződésektől is megvédte a gyerekek ruháját. Kezdetekben a lányiskolákban volt népszerű főleg, de 1973 szeptemberétől minden iskolában kötelezővé vált az iskolaköpeny viselete, előtte pedig csak erősen ajánlott volt, például a koedukált iskolák létrejötte után így kívánták biztosítani a zavartalan fiú-lány együtt-tanulást.

hirdetes

Milyen volt az iskolaköpeny?

Az iskolaköpenyek nagyon népszerűek voltak, mondhatni vették, mint a cukrot, persze nem azért, mert annyira jó volt, és annyira szerették, hanem mert ugye kötelező volt. Több százezer iskolaköpenyt vettek annak idején. Leginkább nylon alapanyagból és kék színben készítették ezeket, de léteztek vászonalapú, barna köpenyek is. A Marokkó és a Praktilon márkanév mond nektek valamit? A legnépszerűbb köpeny márkák voltak! A köpenyek olyan sztártermékek voltak, hogy még kutatást is indítottak, hogy kiderítsék, milyen köpenyt szeretnének viselni a fiatalok? 1971-ben a Női és Leánykaruha Nagykereskedelmi Vállalat 1000 diákot – kicsit és nagyot egyaránt – kérdezett meg, és arra jutottak, hogy kék színű, elöl gombos, könnyen mosható, strapabíró műszálas, nylon iskolaköpeny a befutó.  

Forrás: Kép forrása Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kőszegi vár

Kőszegi vár: Az ország legnyugatibb vára, mely Kőszeg történelmi hangulatú óvárosában... Tovább

Nagytétényi Kastélymúzeum

Nagytétényi Kastélymúzeum: az Iparművészeti Múzeum 1949-ben létesített bútormúzeuma,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!