hirdetes

Bezzeg a mi időnkben… milyen is volt régen az iskolakezdés?

TK

Elérkezett a szeptember, a legtöbben visszatérnek az iskolapadba, vagy éppen gyermekeiket viszik reggelente az általános iskolába, gimnáziumba. Alábbi cikkünkben – a teljesség igénye nélkül – igyekeztünk összegyűjteni, milyen is volt az iskolakezdés a hetvenes években, ami mára már többé kevésbé megváltozott. Nézzük, milyen volt anno első osztályba lépni!

Iskolakezdés anno

Rengeteg különbséget kiemelhetünk, hogy miért is volt jobb vagy éppen rosszabb a hetvenes években kisiskolásnak lenni – minden esetre az biztos, hogy mára már ez rendkívül megváltozott, és nem csak a nemrég kialakult online oktatás végett…


Mint minden témánál, itt is először érdemes az első osztály előtti néhány hétre kitérni, hiszen már itt is szembetűnik egy-két változás.


Milyen is ma egy iskolakezdés?


Még az iskolakezdés előtti hetekben mindenki számára zajlik az imádott vakáció – manapság ugyanakkor már ezek a napok a gyermekek számára többnyire arról szólnak, hogy igyekezzenek visszaszokni a korán kelésre, időben való lefekvésre. A szülők már kívül-belül megvizsgálták az iskolát, pontosan tudják, kik lesznek gyermekük osztálytársai, ki lesz az osztályfőnök, mindezt nem csak a Google segítségével, de akár már személyesen is.

hirdetes


Már megvolt az ismerkedő szülői, azóta tartják a kapcsolatot, kész a zárt Facebook csoport, ahova más természetesen nem kerülhet be, csak a leendő elsősök szülei. A tanulósarok is ki van alakítva a szobában, mindez természetesen hosszas tervezéssel, minden pszichológiai követelménynek megfelelve.


A gyermek megfelelt az iskolaérettségi teszten, így elmehettek vele a szülők megvenni az első tanszereket, melyektől mindenkinek már előre szokott a pénztárcája sírni, arról nem is beszélve, hogy a gyermek a több száz variáció közül biztos, hogy nem talál ízlésének megfelelőt.

hirdetes


Már a szülők tudják, milyen délutáni foglalkozások közül lehet választani, amit akár már táblázatba is foglaltak – ebből pedig előbb-utóbb napirend lesz gyermekük számára. Mindegyik elsős zsebében ott lapul az okostelefon, mindig tudják a szüleik, hogy hol járnak, mégis elviszik az iskolába, majd haza is hozzák gyermeküket a nap végén.


Ez ugyanakkor nem volt mindig így…

Képek forrása: Fortepan / Kereki Sándor, Fortepan / Szalay Zoltán

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balatonboglári borvidék

Balatonboglári borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Balatonboglári borvidék Somogy... Tovább

Aggteleki karszt

Aggteleki karszt: Világörökségi részünk. Az Aggteleki-karszt Magyarország legészakibb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!