hirdetes

Bezzeg a mi időnkben… milyen is volt régen az iskolakezdés?

TK
Iskolakezdés anno

Milyen is volt az iskolakezdés a hetvenes években?


Mint láthatjuk, a szülők manapság mindent megtesznek, hogy a saját lelkesedésük átragadjon gyermekükre, ami természetesen többnyire nem sikerül…


Anno az iskolakezdés előtt a szülők azt sem tudták, hogy gyermekük a vakáció alatt merre járt, természetesen ők mindig máshol lófráltak, de ahogy besötétedett, már indultak is haza. Lehet, hogy máshol kajáltak, de ha a pizsamaosztásnál stimmelt a létszám, akkor az már elegendő volt szüleiknek.


Estek, keltek, sebes volt a lábuk, de hozzá ott volt a vasalt ruha iskolakezdésre, persze még nyakkendő nélkül – azt csak az év végén kapták meg, többnyire kék színben.


Nem tudták sem a gyermekek sem a szülők, hogy kik lesznek az osztálytársak, ki lesz az osztályfőnök, arról nem is beszélve, hogy nem voltak tisztában a tanmenettel, sem az óratervekkel.

hirdetes


A szülők sem kísérték el gyermeküket, talán csak a kapuig, akkor jelentek meg személyesen, ha csak nagyon kellett. A konyhaasztalon írták az elsősök a leckét, nem volt tökéletes tanuló környezet kialakítva számukra, nem is választhattak hatszáz tanszer közül – a Centrumban három iskolatáska volt, ha szerencsés volt a gyermek, akkor pont az maradt meg, ami tetszett is neki, természetesen mindezt egy iskolaköpeny társaságában. Az uzsonnát szalvétába csomagolták, a tankönyveket kék papírba, melynek elengedhetetlen kiegészítője volt a piros szélű vinyetta - mindet ugyanígy, esélyed sem lehetett megkülönböztetni őket kívülről. Egyébként mindenkinek mindene ugyanolyan volt.

hirdetes


Mindent megettek a menzán, mert meg kellett, a tanárnak mindig igaza volt, akkor is, ha nem. Nem is ismertek a gyerekek olyat, hogy nem csinálják meg a házi feladatot, kellett két hónap ahhoz is, hogy a szülők rájöjjenek, hogy esetleg szemüveg kellene ahhoz, hogy lásson a gyermek, azért ír csúnyán…


Játszottak az udvaron, szerették a tanító nénit, akkor is, ha nem. Szerették az iskolát, akkor is, ha nem. Nem csináltak belőle különösebb felhajtást, csupán elvoltak, mindenféle extra nélkül.
 

Kép forrása: Fortepan / Csőke József

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Milleniumi emlékmű

Milleniumi emlékmű: A millenniumi emlékmű avagy ezredévi emlékmű Budapesten, a városligeti... Tovább

Csodabogyós-barlang

Csodabogyós-barlang: a Keszthelyi-hegység keleti oldalán találjuk a fokozottan védett... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!