hirdetes

Ismerd meg a magyar tündéreket! – 2. rész

Puskás Rékka

Korábban már olvashattál egy cikket a magyar tündérekről, illetve legendákról, melyek a magyar tündérvilághoz kapcsolódnak. A sorozat második részeként ebben a cikkben Maros és Olt legendáját, valamint a Szent Anna-tó legendáját hoztam el nektek, melyekhez szintén aktívan kapcsolódnak a tündérek.

Ismerj meg újabb tündéreket!

Tündérek – Maros és Olt legendája

Található Balánbánya fölött egy hatalmas sziklahegy, melyet Tarkőnek neveznek. Nevét egy szépséges tündérasszonyról kapta, aki sokezer évvel korábban itt élt egy gyönyörű aranypalotában. Megvolt mindene, tetejébe még volt két csodaszép lánya is, Maros és Olt, ám ők ketten folyton marakodtak, veszekedtek, ezért a tündérasszony gyakran szomorkodott miattuk. Maros, az idősebb, csendesebb természetű lány volt, de nagyon bántotta, hogy a könnyen lobbanó, tüzes Olt mindenben első akart lenni.

Ám lányai mellett volt egy nagyobb oka is a szomorkodásra; tudniillik, ő egy, a tündérek között nagyhatalmú úrnak volt a felesége, aki fellázadt a tündérkirály ellen, tettéért pedig büntetése a száműzetés lett, amikor a kislányok még csak totyogósok voltak. Egészen pontosan az volt a büntetése, hogy soha többé nem láthatja a feleségét, az ő birodalma a tenger legyen, az asszonyé a szárazföld. Ezt követően Tarkő ura, a számkivetett a Fekete-tenger mellett telepedett le, onnan vágyódott vissza szép feleségéhez és leányaihoz, de sosem kapott kegyelmet a királytól.

hirdetes

Egyszer aztán Maros megkérdezte szomorkodó édesanyját, mi a bújának az oka. A tündérasszony erre elmesélte neki, hogy két dolog okozza a bánatát: az egyik, hogy ők nem szerető nővérekként viselkednek, hanem folyton marják egymást, vetélkednek. A másik ok, amiért szomorú pedig nem más, mint a király, aki számkivettette Tarkő urát, és azóta sem kegyelmezett meg neki. „Hát ezért vagyok mindig gyászban, és leszek halálom napjáig” mondta a tündérasszony.

hirdetes

Aztán azt is elmondta a lányainak, hogy ha hajlandóak összefogni, együttműködni, akkor folyóvá tudja őket változtatni, és ketten együtt elég erősek, elég szilajak lehetnének, hogy elérjenek a Fekete-tengerig, és megtalálják apjukat. „Szeretnétek, hogy folyóvízzé változtassalak benneteket, és elmehessetek édesapátokhoz?” kérdezte leányaitól a tündérasszony.

Vajon mit válaszolnak a lányok? Eljutnak apjukhoz? Lapozz, és tudd meg a történet végét, valamint ismerd meg a Szent Anna tó kialakulásának regéjét is! A cikk legvégén pedig szavazhatsz, hogy melyik legenda tetszett jobban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyarország

Magyarország egy közép-kelet Európában található ország, mely közelebbről a... Tovább

Békésy György

Békésy György: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1961-ben kapta meg a fiziológiai elismerést.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország