hirdetes

Magyar színészek, akik szebbé varázsolták a gyerekkorunkat, sose feledjük őket!

Sz.F.
Magyar színészek, akik szebbé varázsolták a gyerekkorunkat, sose feledjük őket!

Olvasztó Imre

Olvasztó Imre (Gödöllőn született, 1966. november 29.-én, nyomdász, korábban gyermekszínész, aki az Indul a bakterház című film Bendegúzaként vált ismertté. Szüleit nem ismerte, nyolc hónaposan került intézetbe, Pomázra. Haláláig Veresegyházon lakott. Három éves korától nevelőszülőnél, egy idős néninél nevelkedett Szentlőrinckátán. Gyerekként szerepelt a Mihályfy Sándor által rendezett, 1979-ben forgatott Indul a bakterház című filmben, ahol Regős Bendegúzt alakította.

A film után még kapott egy-két szerepet, de végül úgy döntött, a színész szakma nem neki való. Később a nyomdaiparban helyezkedett el: filmnyomó, szitanyomó és grafikus lett. 2013. július 13-án reggel egy Fótés Csomád közötti erdős részen találták meg felakasztott holttestét. A rendőrség is vizsgálta a haláleset körülményeit. A Megyeri temetőben helyezték örök nyugalomra.

Bendegúz szerepére több mint háromezer kamasz fiú közül választották ki. Az először bújtatott, késői időpontban bemutatott filmalkotás rövid idő alatt kultuszfilmmé nemesedett. Egyik felnőtt játszótársa szerint az Indul a bakterház Olvasztó Imre játékának köszönhetően válhatott generációk alapvető filmélményévé. Felnőtt életét a film tartós népszerűsége látszólag nem befolyásolta. Kevés nyilatkozata alkalmával az olvasó, a néző egy kiegyensúlyozott embert ismerhetett meg, akit nem zavart az egykori film nem múló népszerűsége.

hirdetes

Darvas Iván

Darvas Iván Bején született 1925. június 14. Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Gyerekkorát Prágában töltötte (1926-1939), ahol apja újságíróként dolgozott. Anyjaorosz származása révén oroszul, és mivel német iskolába járt, németül is megtanult. Otthon és egymás között magyarul beszéltek, amiről Darvas Iván sokáig azt hitte, hogy egy titkos nyelv, amit csak ők értenek. Társalgási szinten beszélt angolul, csehül, németül és oroszul. 1939-ben jött Magyarországra. 1943-ban érettségizett.

1945-ben egy szovjet katonai alakulat tolmácsa volt. A Színiakadémiát – évfolyamtársa volt Kállai Ferenc – nem fejezte be, részben a második világháború miatt, részben azért, mert már 21 évesen (1946) szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál 1949-ig. Ekkor vette fel az Iván nevet, hogy Darvas Szilárd költő, humoristától megkülönböztesse magát. 1949-1956 között a Madách Színházban is játszott. 1956-ban forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját (Darvas Attila tervezőmérnököt) kihozza a börtönből. Ezért 22 hónap börtönre ítélték a forradalom leverése után (1957-1959).

hirdetes

A börtönévek után nem játszhatott, segédmunkásként dolgozott 1959-1963 között. 1963-ban kerülhetett újra színpadra. 1963-64-ben a Miskolci Nemzeti Színházba, majd 1964-65-ben a József Attila Színházba szerződhetett. Itt a II. József címszerepét, illetve Fredet (Imádok férjhez menni) játszhatta el. 1965-1989 között a Vígszínházba szerződött Várkonyi Zoltánhoz. 1990-től szabadfoglalkozású volt. 1990-ben újra politikai szerepet vállalt, a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben országgyűlési képviselő lett. Mandátumát 1994-ig töltötte be. 1993-1995 között ismét a Művész Színházban játszott. 1995-től a szolnoki Szigligeti Színházban lépett fel. 12 nappal 82. születésnapja előtt, Budapesten halt meg. Temetése nem volt, hamvait a család hazavitte.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bükk

Bükk: szokás Magyarország második legnagyobb hegyének nevezni. A Bükkben található az... Tovább

Kendermagos magyar tyúk

Kendermagos magyar tyúk: Tenyésztése az 1890-es évek elején kezdődött Szolnokon, próba... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország
X
Kövess minket facebookon!