hirdetes

Ittasvezetésért hullaházban dolgoztatják a vétkeseket

B. Á.

Világszerte óriási gondokat, és rengeteg balesetet okoznak az ittas vezetők, ezért több elrettentő videó, reklámfilm készült már. Moldovában viszont kemény módszert találtak ki az ittas vezetés visszaszorításáért, nézzük! 

Hullaház az ittasvezetés visszaszorításáért

Hullaházban találhatja magát az ittas vezető

Az egész világon, így Moldovában is próbálkoztak már sok mindennel, sokkoló reklámfilmekkel, plakátokkal, megrázó videókkal, óriási pénzbírságok kiszabásával, csak azért, hogy elrettentsék az embereket az ittas vezetéstől. Ezek az intézkedések azonban nem váltak be, a sofőrök ugyanúgy megitták a magukét, majd beültek a volán mögé. 

Éppen ezért kitaláltak egy sokkal keményebb, kijózanító módszert: akit ittas vezetésen kap a rendőr, könnyedén a hullaházban találhatja magát, ugyanis 2019 óta létezik egy jogszabály, mely szerint hullaházba lehet küldeni az ittas vezetőket.

Kell a jogosítvány? Dolgozz meg érte! 

Az ittas vezetőknek Moldovában elveszik a jogosítványukat, de adnak egy opciót azoknak, aki vissza akarják azt szerezni. A vezetéshez való jogot akkor lehet visszakaparintani, ha heti egyszer besegít az illető a kórházak baleseti osztályain (3 hónapig, összesen tehát 12 alkalommal). Ilyenkor a közúti balesetek áldozatainak ellátásban kell segítenie az ittas vezetőnek, de ha épp nincs ilyen, akkor irány a patológia és a boncmester munkájának segítése.

hirdetes

Természetesen a legalantasabb munkákat kell elvégezni, például a testek mosását, mozgatását, és jelen kell lenniük a boncolás alatt is. Eddig összesen hatan vágtak neki a programnak, az első nap végén már csak öten maradtak, az egyik jelentkező hamar meggondolta magát. Ha még nem lenne elég a hullaházi túra, ezért fizetni is kell, összesen 60 000 forint körüli összeget, ami elég komoly büntetés Moldovában, ha azt nézzük, hogy a helyi átlagkereset a 100 000 forintot sem éri el. 

hirdetes

Nem Moldova az első

2016-ig kell visszamennünk, és Thaiföldre, ugyanis itt próbálkoztak először hasonló módszerrel. Az ittas vezetésen kapott autósokat akkor is hullaházi gyakorlatra küldték, de sajnos ez sem hozta meg a várt eredményt. Thaiföldön minden évben több mint 24 000 ember szenved halálos közúti balesetet, az Egészségügyi Világszervezet statisztikájából pedig kiderül, hogy Thaiföld (Líbia után) áll a második helyen az egy főre jutó halálesetek számát tekintve. Nektek mi a véleményetek erről a bizarr büntetési módszerről? 

Jogosnak tartod ezt a büntetési formát?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar pálos rend

Magyar pálos rend: hungarikumnak nevezhetjük ezt a rendet is. A pálos rend közel 800 éve tölt... Tovább

Luxus lakosztály

Mit is jelent a luxus lakosztály kifejezés? Átalában nagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld