notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ittasvezetés visszaszorítása

hirdetes

Ittasvezetésért hullaházban dolgoztatják a vétkeseket

B. Á.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hullaház az ittasvezetés visszaszorításáért

Milyen hatást gyakorol az alkohol a szervezetünkre? 

A jelenlegi jogszabályok azt írják elő, hogy sem bódítószer hatása alatt, sem ittas állapotban nem szabad a volán mögé ülni, ez pedig nem véletlenül! Az alkoholos italok és a bódítók nagymértékben gyakorolnak negatív hatást a szervezetünkre, ezáltal hihetetlen mértékben megnő a közlekedési baleset kockázata. 15 perc elteltével már érezhető egyetlen pohárnyi alkohol hatása, ha azt éhgyomorra fogyasztjuk el, ha ez étkezés közben történik, akkor az idő kitolódik, azonban mindössze egy órával. 

 

Az alkohol egyenesen a vérünkbe kerül, az agyunkba is hamar eljut, ahol minden lelassít, összekavar. Egészen minimális mennyiségtől eltekintve azonnali mérgezési tüneteket, hosszútávon pedig visszafordíthatatlan egészségkárosodást okoz. Ha egyszerre nagyobb mennyiségű alkohol kerül az emberi szervezetbe, a máj nem képes az összeset lebontani, ezért bizonyos százalékban az a vérben marad – elsősorban ez okozza az alkoholfogyasztás rövid tüneteit.

hirdetes

 

Az alkohol lebontása nagyon lassan történik, ezért áll elő nagyobb mennyiség fogyasztása esetén a bódult állapot. A máj átlagosanóránként 0,1 gramm alkohol lebontására képes testsúlykilogrammonként, amely körülbelül megfelel a 0,1%-es véralkoholszintnek. Ez gyakorlatba átültetve azt jelenti, hogy fél liter sör elfogyasztása esetén egy kb. 60 kilogrammos személy mája kb. 3-3,5 órán keresztül végzi a méregtelenítést, így egy adott mennyiség túllépése esetén megerőltethető lehet a máj számára a folyamat, főleg akkor, ha az alkoholfogyasztás gyakran túllépi ezt a határt.

 

Mikor ne üljünk autóba? 

Ha ittunk, akkor egyáltalán nem szabad autót vezetnünk! Sokan sajnos félreértelmezik a kritériumokat és azt gondolják, hogy kis mennyiségű alkohol elfogyasztása esetén még képesek a vezetésre. Ez nem így van: a reflexek kis mennyiségű alkoholtól is lassulnak, az ital befolyásolja a döntéshozatalainkat, a reakcióidő megnő, az észlelés képessége csökken, a látómező leszűkül, sok esetben még a táblákat sem lehet észre venni, a távolságokat pedig rosszul lehet felbecsülni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
192 321
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
386 523
Közösség

Szótár

Gyulai kolbász vagy gyulai pároskolbász

Gyulai kolbász vagy gyulai pároskolbász: Hungarikum. A Gyulai Kolbász története lassan... Tovább

A Vuk

 A Vuk 1981-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fekete István azonos című regényéből... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 10

Átlagos értékelés: 4.4

Érdekességek Külföld