hirdetes

Szigorú döntés született – Kitiltották a járműveket Tihanyból!

Bohács Ádám
Tihanyi tiltás a járművek miatt

Nem Tihany az első magyar település, ahol szankcióval éltek

Budapest Belváros Önkormányzata volt az első az országban, mely meghozta azt az intézkedést, ami arra hivatott, hogy biztonságosabbá tegye azon közlekedési eszközök használatát, amiket a KRESZ nem említ, vagy nem egyértelműen sorol bel. 

A belvárosi szigorítás

A közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet alapján zöldfelületen nem, csak egyéb, tiltás alá nem eső, kijelölt, burkolt útfelületen lehet használni az elektromos rollereket, segway-eket és egyéb eszközöket. Itt a fákra is odafigyelnek, ugyanis a rendelet kimondja, hogy az is szabálysértést követ el, aki a fák törzséhez támasztja a szerkezetet, mivel ezzel megsértheti a növények kérgét, ami pedig veszélyezteti annak egészségét. 

Mi a probléma ezekkel a járművekkel

hirdetes

A legnagyobb bajt az jelentette, illetve jelenti, hogy a gyalogos övezetekben, gyalogutakon, kerékpárutakon ezekkel a járművekkel veszélyeztetik az embereket. A gyalogosok között cikázva, veszélyes tempóban közlekednek az elektromos rollerekkel, illetve a segway-ekkel. Az internet világában könnyen rábukkanhatunk azokra a példákra, amik bemutatják ezen járművek negatív hatásait, számtalan balesetet tekinthetünk be, és sajnos már halálos balesetet is okoztak ezek az eszközök. 

hirdetes

A KRESZ még hasonló eszközt sem említ, éppen ezért nincs tisztázva, hogy hol közlekedhet és hol nem az elektromos roller. Ezek a járművek nincsenek sehova sem besorolva, a vélemények megoszlanak, van, aki szerint kerékpárnak, robogónak számítanak, mások szerint viszont csak játékszernek minősülnek. 

Veszélyes járművek

Az elektromos rollerek sebességek elérheti a 20-25 km/órás sebességet is, ami járdán, úttesten, bicikliúton egyaránt veszélyt jelent. A bukósisakot ajánlják hozzá, de szinte senkin sem lehet látni. Sérüléseket viszont nagyon könnyen össze lehet szedni velük, mivel a kerekük nagyon kicsi, így a legapróbb útakadályokban is fennakadhatnak. 

Nem Magyarország az első szankciók terén.

Nemcsak Magyarországon nézik rossz szemmel ezt az őrületet, a rollerek fékjei miatt már több országban tiltották ki őket a járdákról. Madridban 2018 óta nem lehet közlekedni elektromos rollerekkel, Párizsban 2019 szeptemberétől, de még a kaliforniai Venturában is úgy döntöttek, hogy jobb lesz az élet ezen eszközök nélkül.

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zsigmondy Richárd

Zsigmondy Richárd: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1925- ben kapta meg a kémia szakterületén... Tovább

Ludwig Múzeum

Ludwig Múzeum: Budapest egyik leghíresebb múzeuma. A múzeum első sorban kortárs művészeti... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!