hirdetes

Őseink hajléka – Minden, amit tudni kell a jurtáról!

Sz.F., ZH

A jurta az ősi magyarok hajlékául szolgált, ez is örökségünk része, amit érdemes megtartanunk legalább az emlékezetünkben. Mostani cikkemben minden fontos tudnivalót elmondok nektek a jurtáról, érdemes elolvasnotok írásomat és megmutatni ismerőseiteknek is! 

Tudjatok meg mindent a jurtákról

A jurta leginkább a vándorló nomádok, jellemzően a közép-ázsiai és kelet-szibériai nomád török és mongol népek favázra épített kerek nemezsátra volt, ugyanakkor a honfoglalás kori magyarok is használták, mint lakóépületet. Ez a rácsos falú, kupolás tetejű, nemezzel borított, sátorszerű építmény a nagy állattartó közösségekhez köthető életforma során alakult ki. Jelentősége abban állt, hogy könnyen lehetett vele vándorolni, mivel szétszerelhető volt. Az évszakok változása által meghatározott sztyeppei életmód – téli, nyári szállás – a költözködés szempontjából rendkívüli fontossággal bírt. 

Magyarok és a jurta

Azt már gyerekkorunkban megtanították nekünk, hogy a Kárpát-medencébe érkező őseink a keleti sztyeppékről hozott jurtákban éltek. A jurta létrehozásához magasfokú faműves és egyéb kézműves tudás volt szükséges, sokkal fejlettebb szakértelmet igényelt, mint egy vályogház, vagy éppen egy faház megépítése. A jurták használata meglepően sokáig fennmaradt Magyarországon, használatuknak feladása nagyjából egybeeshetett az Árpád-ház fiú ágának kihalásával (1301), ugyanakkor még az 1400-as években is jelen volt Magyarországon a nagy állattartó, sztyeppei életmód. 

hirdetes

A magyar jurta

hirdetes

Alapvetően két formáját ismerjük a jurtáknak, a kazah-ot, és a mongolt. A kazah jurtáknak hajlítottak a telőlécei, így nagyobb belső térrel rendelkeztek. Őseink ezeket a jurtákat részesítették előnyben, bár építésük jóval időigényesebb volt és rengeteg tapasztalat kellett hozzá. Minden egyes elemet külön meg kellett gőzölni, csak ezután lehetett hajlítani. A kerege fái is hajlított részekből álltak, melyek így felállításkor egymásba kapcsolódva egy olyan szerkezetet biztosítanak, amely rendelkezik a tető megtartásához szükséges teherbírással.  

Jurták helyzete manapság

Szerencsére elmondható, hogy a jurták ismét kezdenek egyre népszerűbbek lenni. Nem olyan régen megjelentek a jurtagyártók, sőt, még a jurtaimportőrök is. Magyarországon, Felvidéken, Székelyföldön és Kárpátalján sorra nyílnak a jurtatáborok, ahol a felnőttek és a gyerekek egyaránt megismerkedhetnek a jurtákkal. Nézzük, milyen volt egy jurta felépítése, a következő oldalon ezt is elmondom! 

LoggaWiggler képe a Pixabay -en.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Magyar Mezőgazdasági Múzeum: Budapest egyik legjelentősebb múzeuma a főváros XIV.... Tovább

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű magyar vizsla: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A drótszőrű magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!