hirdetes

Szuper új felhasználását találták ki a kakaónak

TK

A világ legnagyobbnak mondható kakaótermesztő állama, az Elefántcsontpart egy új felhasználási módját találta ki a kakaónak, ami akár otthonok millióit is támogathatja.

A kakaó felhasználása

Amennyiben fogyasztottál mostanában bármilyen csokoládés desszertet, annak nagy eséllyel köze lehetett az Elefántcsontparthoz – a kakaó végett. Ez a nyugat-afrikai állam világszerte az egyik legnagyobb termelője a kakaónak, hiszen több mint 40%-a az összes kakaó babnak innen származtatható. Több mint 6 milliós munkaerővel rendelkezve biztosította magának, hogy messzemenőleg a legnagyobb export állammá váljon. Az innen érkező kakaóbabok már évtizedek óta elégítik ki az emberek igényeit országszerte, mégis most egy új növény fog áttörést hozni számukra.


Maga a kakaóbab mindössze egy pici része a növénynek. Miközben a babokat exportálják, hogy többek között csokoládét, italokat készítsenek belőle, magát a babnak a héját, hüvelyét, illetve a kakaó sárgás folyadékát, melyet erjedés során enged, általában csupán kidobják. Éppen emiatt a kakaóval kapcsolatos pazarlások mértéke egyre csak nő.

hirdetes


Mégis, most elkezdték a kakaóhulladék csökkentését


Most mégis a kakaóbab termesztők ezen a területen igyekeznek majd ezt csökkenteni – és felhasználni ezeket, mint egy megújuló energiaforrásként. Az első sikeres próbálkozás után, Elefántcsontpart elkezdett dolgozni egy biomassza üzemen, amely majd kakaóhulladékkal fog működni.


A létesítménynek Divo városa fog majd otthont adni, amely nagy részét adja a kakaótermesztésnek. Az üzemben elégetésre kerül majd az összes termelés után visszamaradt kakaós növényi hulladék, mely majd képes lesz annak turbináját elfordítani, illetve áramot termelni – hasonlóan egy hagyományos fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműhöz.

hirdetes


Ezzel képesek lehetnek mindegy 1,7 millió ember igényeit kielégíteni.


Az erőművet 2023 elejére tervezik elkészíteni az Egyesült Államok Kereskedelmi és Fejlesztési Ügynökségének (United States Trad and Development Agency) támogatásával.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pálvölgyi Barlang

Pálvölgyi Barlang A Pál-völgyi-barlangrendszer Magyarország leghosszabb barlangja. Fokozottan... Tovább

Béres csepp

Béres csepp: A Béres Csepp egy magyar humángyógyászati készítmény. A Béres Cseppet 2013-ban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld