hirdetes

Szuper új felhasználását találták ki a kakaónak

TK
A kakaó felhasználása

Évente 46 – 70 MW közötti villamos energiát lesz majd képes termelni. A megvalósításával kapcsolatos tanulmányok pedig azt is kimutatták, hogy a létesítmény 4,5 millió tonnával csökkentheti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a meglévő áramforrásokhoz képest.


Elefántcsontpart jelenleg fosszilis tüzelőanyagokból nyeri energiáinak nagyobb részét – ennek is 70%-át a földgáz adja. A céljuk az, hogy 2030-ig képesek legyenek növelni a megújuló energiaforrások felhasználását (42%-ra), illetve, hogy csökkentsék az üvegházhatású gáz-kibocsátást (28%-kal).


A kakaóhulladék felhasználása mindent megváltoztathat


Egy olyan országban, ahol gyorsan növekszik az energiaigény, az olyan innovációk, mint a kakaóhulladék felhasználása, mindent megváltoztathatnak.

hirdetes


A projekt összesen mintegy 131 millirád nyugat-afrikai CFA-frankba (173 millió font / 244 millió dollár) fog kerülni. A későbbiekben kilenc hasonló üzemet terveznek majd építeni, amelyek képesek lesznek majd áramot termelni a kakaó természetes hulladékaiból – ezeket pedig mind kakaótermő területekre fogják majd létesíteni, ahol már az alapanyag is készen áll.


A kakaótermelés sorsának megváltoztatása


A megújuló energiafelhasználással azt is remélik, hogy képesek lesznek majd a kakaóhulladék energiává alakításával megváltoztatni a mintegy 600 000 kakaótermelő sorsát is. Az utóbbi időben ugyanis egyre többen fordulnak más, jövedelmezőbb növény felé, mint példának okáért a gumi, esetleg banán, melynek oka, hogy a kakaó túlkínálatba került.

hirdetes


Az új üzem megnyitása mellett az elefántcsontparti kormány is javaslatot tett egy közösségi szövetkezetre a kakaótermelők számára. Ezáltal a mezőgazdasági termelők képesek lesznek pénzt megtakarítani, illetve kölcsönhöz jutni, osztalékokat kapni családjuk, illetve vállalkozásuk támogatására.


Nem csak ők igyekeznek felhasználni a keletkezett hulladékot


Nem csak az Elefántcsontpart az egyetlen termelő, aki igyekszik felhasználni a kakaótermelés során keletkezett hulladékot, Ghánában például már használják a kakaóhéjat mikro-energiatermelésre. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Füzéri várhegy

Füzéri várhegy: a Zempléni-hegységben épült a 18. században a meredek úton... Tovább

Kárpáti György

Kárpáti György: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kárpáti György a Nemzet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld