hirdetes

Az édesség, ami gyerekkorunkat idézi – emlékezzünk vissza a híres kakasos nyalókára

TK
Frissítve: 2024.06.18
Frissítette: ZH

Mindenki szereti a retró édességeket, hiszen gyerekkorunkat juttatja eszünkbe. A legtöbbet szerencsére népszerűségük végett a mai napig megtalálhatjuk a boltok polcain – így van ez a híres kakasos nyalókával is.

Kakasos nyalóka

A kakasos nyalóka szinte egyet jelent a gyerekkorunkkal – nincs olyan ember, aki fiatalabb éveiben nem örült volna legalább egyszer ennek a piros színű édességnek! Ez a jellegzetes nyalóka sikeresen túlélte a generációváltásokat és mint már említettem, nem tűnt el a boltok polcairól. Amennyiben pedig ott nem találjuk meg ezt a piros cukorbombát, mégis szeretnénk visszaidézni azt a boldogságot, melyet a fapálcikán lévő utolsó kemény cukordarabok lerágcsálása nyújtott, érdemes a kisebb, vidéki vásárokon és búcsúkon kutatnunk utána – ott biztosan sikerrel fogunk járni!


Te is szeretted a kakasos nyalókát?


A szocializmusban narancssárga színe mellett jellemző árnyalatává vált a piros is, ez a fa pálcikán megjelenő kiskakas a gyermekeket fillérekért, majd az idő múlásával néhány forintért képes volt rendkívül megörvendeztetni. Amennyiben manapság retró édességekről beszélünk, nincs olyan ember, akinek ne jutna eszébe, és csalna mosolyt mai napig arcára ez a finomság.

hirdetes


Pedig egyáltalán nem volt sosem kihívás elkészítése – ez a mindössze 17 grammos készítmény többnyire cukrot, szörpöt, keményítőt, valamint színezéket tartalmazott. Egyetlen hátránya talán, melyet sokan nem is bántak, hogy fogyasztás közben könnyedén képes volt felkarcolni szájpadlásunkat – bár íze nem volt különösebben kiemelkedő, legalábbis a mai kínálattal szemben, mégis ez a tömény cukorfigura kultikussá vált, szinte mindenki olyan finomnak találta, mint a Kojak nyalókát. Ez utóbbiról itt olvashatsz bővebben.

hirdetes


Szinte mindenhol megjelent


Ennek a retró csemegének a médiában is nagyobb visszhangja volt. Példának felhozhatjuk a Keménykalap és krumpliorr című gyerekfilmet, melyet nem csak azért szeretünk mert rendkívül jó szórakozást nyújthat, hanem mert az abban megjelenő kakasos nyalóka is nosztalgiával tölthet el minket. Ez a film ugyanis rengeteg emléket megőrzött a ’70-es évekből.
 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Adótanácsadó Budapest

Ha vállalkozást indítunk, minden esetben fel kell keresnünk egy olyan embert, aki segít... Tovább

Országos Széchényi Könyvtár

Országos Széchényi Könyvtár: Budapest egyik legnagyobb és leghíresebb könyvtára. A tudás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Retró
X
Kövess minket facebookon!