hirdetes

A csokis finomság – Te szeretted a Kojak nyalókát?

TK
Frissítve: 2024.03.20
Frissítette: ZH

A csokoládéval bevont nyalóka népszerűsége már 56 éve töretlen, bár már van, hogy rejtett kincsként kell utána kutatni az üzletekben. Te tudtad, hogy kiről kapta fantázianevét ez az édesség, ami mára már teljesen összeforrt vele? Mostani cikkünkben nem csak erre fog fény derülni, de történetével kapcsolatban számos más érdekességet is elmondunk!

Kojak nyalóka

A csokibevonatos nyalókát ma már számos ízesítésben lehet kapni, amennyiben szerencsénk van, és kisebb-nagyobb üzletekben összefutunk vele. Mégis, ki ne emlékezne jellegzetes ízére – mely gyermekkorunkat idézi.


A Békés megyében született finomság


A Kojak nyalókának Mezőberényben, egy Békés megyében található városban kezdődött el gyártása, pontosan 1965-ben. Az évek során ugyanakkor előállításához több név is köthető.


Az eredeti recept szerint a termék mind íz, mind leírás alapján egy vanília ízű nyalóka volt, melyet csokoládéba mártottak – ennek alakult ki mára már fordított ízesítése is, mely csokis, fehér csokoládés borítással. Beszélhetünk ugyanakkor egy rózsaszín változatról is, melynek ízvilága epres-joghurtos lett. Mivel mint már említettem, hogy a mai napig népszerűrége töretlen, 2018-ban megkezdték a nyalóka gyártását különféle gyógynövényes változatban is. A termék különlegessége, hogy jellegzetes csomagolása és ízvilága mellett gluténmentes.

hirdetes


Az édesség alapanyagai közé tartozott a glükózszirup, a hidrogénezett növényi zsír, a tojásfehérjepor, valamint a kristályvanilin és a cukor – mindezt kakaós bevonómasszával borítva.


Bemutatkozik a Sweet-Food Kft.


Mezőberényben található vállalat köthető elsősorban a méltán népszerű édesség nevéhez, holott nem mindig ők forgalmazták – legalábbis nem ilyen néven. Eredetileg a terméket a Hungaro-Nektár gyártotta, viszont a vállalat a rendszerváltást követően MediSweet Kft néven újjáalakult. 

hirdetes


Ebből vált ki a már említett Sweet-Food Kft., ahol egy műszak alatt a dolgozók összesen 22 000 darab nyalókat voltak képesek elkészíteni.

 

 

A következő oldalon nem csak cikkünk folytatását találod, de egy rövidebb videót is megtekinthetsz az édesség kapcsán!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Álmos

Álmos: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Álmos az egyik közülük. Álmos... Tovább

Gárdonyi Géza

Gárdonyi Géza: Gárdonyi Géza magyar író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Retró
X
Kövess minket facebookon!