hirdetes

Nemcsak a napi középhőmérséklet van 27 fok felett, hanem a Balaton vizének hőmérséklete is

VN

Azt már biztosan mindenki észrevette, hogy nagyon meleg mostanában az idő, azt azonban csak a szerencsésebbek érezhetik, hogy ennek hatására -bár még csak június van- a Balaton vize is szokatlanul meleg.

Nyári kánikula Balaton

Kánikula lesz a napokban

Már mi is megírtuk, hogy kiadták a figyelmeztetést is, a napokban hőség várható, de ezt biztosan a saját bőrötökön is érzitek. Ezt a meleget nem lehet nem megérezni, és elviselni is nehéz, pedig a jövőre nézve jobb, ha hozzászokunk. Miért? Nemsokára erről is lesz szó, de előbb nézzük a mostani helyeztet! Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a kánikulára figyelmeztető vörös kód, a hőmérő akár 40 fokig is felcsúszhat. Nem kizárt, hogy megdől a napi melegrekord. A napi középhőmérséklet 27 fok feletti, ez azt jelenti, hogy éjszakára sem hűl le számottevően a hőmérséklet. Ezzel szemben helyenként nyolcméteres hó állt a romániai Transzfogarasi úton, június 15-én. Valamint az északi sarkon is 30 fok felé emelkedett a hőmérséklet. Svédországban és Finnországban is 25 fok feletti értékeket mértek, a Nizhnyaya Pesha mérőállomás akkor 27 fokot mutatott. Mi várható a jövőben?

Kánikula várható a jövőben

Kánikula van most, ráadásul hirtelen érkezett, szinte még időnk sem volt elpakolni a kabátokat, és máris bikinik kellenek. A jövőben ez a tendencia fog folytatódni, legalábbis szakemberek ezt jósolják, és az adatok is ezt mutatják. Lehetne most veszekedni egy sort, hogy van-e globális felmelegedés, vagy nincs, de a hatása vitathatatlanul érződik. Ha megnézzük a múlt adatait, és összevetjük a jelen számaival, akkor elképesztően sokkoló jelenséget figyelhetünk meg. 

hirdetes

Fél évig fog tartani a nyár

Hamarosan lehetséges, hogy nem 3, hanem 6 hónapos nyarunk lesz. A meteorológiai mérőállomásokon mért hazai évi középhőmérsékleti értékek alapján a melegedés mértéke 1901-től országosan meghaladta az 1 Celsius-fokot, Budapesten pedig a 1,5 Celsius-fokot. Pár évtizeden belül teljese átalakulhat az éghajlat. Nemcsak hazánkban, hanem a Föld több területén is problémát okoz, a sarkkörön az olvadás miatt, vagy az egyenlítő mentén, mert teljesen élhetetlen lesz a környék. A kínai trópusi óceánkutató laboratórium azt találták, hogy a nyár hossza átlagosan 78-ról 95 napra nőtt, míg a téli időszak 76-ról 73 napra csökkent. Az évszakok hosszának váltakozásának nem feltétlenül jó ómen, ugyanis jelentős környezeti és egészségügyi kockázatokkal jár, a madarak megváltoztatják vándorlási szokásaikat, a növények fejlődési szakaszai eltolódnak, összezavarodhat az állatok és a táplálék összhangja, egy szóval az egész ökoszisztéma felborulhat. Az emberi szervezetre is károsan hathat.

hirdetes

Te hiszel a globális felmelegedésben? Szerinted ez annak a hatása?

28 fokos a Balaton

Bizony, egyes helyeken eléri a 28 fokot a Balaton vizének hőmérséklete, ami egyáltalán nem megszokott ebben az időszakban. A Velencei-tó hőmérséklete is 28 fok körüli, úgyhogy éppen alkalmas egy nagy csobbanásra. Itt össze is szedtük az ingyenes Balatoni szabadstrandok listáját. Németh Lajos meteorológus videóban küldött helyzetjelentést a Balatonról, amit érdemes megnézni.

Ez is érdekelhet: 10 egyszerű trükk, ami segít felvenni a harcot a kánikulával  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Turizmus

Turimusnak nevezzük azt, mikor az emberek valamennyi állandó életvitelükön és... Tovább

Dunai cipők

Dunai cipők: Budapest egyik legnagyobb nevezetessége, háborús emlékmű. A Cipők a Duna-parton... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Utazás
X
Kövess minket facebookon!