hirdetes

Szívünk csücske: Kántor, a leghíresebb magyar rendőrkutya

VN

Kántor nevéről minden magyarnak hallania kellett, nemcsak azért, mert ő volt minden idők legsikeresebb rendőr kutyája, hanem azért is mert, a róla készült krimisorozatáért annak idején szinte az egész ország oda-meg vissza volt. Szeretünk Kántor!

Kántor, a leghíresebb magyar rendőrkutya

Kántor, a leghíresebb magyar rendőrkutya

Kántor, nem más, mint a magyar bűnüldözés legeredményesebb négylábúja, nevéhez 200 sikeresen megoldott bűntényt lehet kötni. Karriere már 3 hónapos korában elkezdődött, és 11 csodálatos évig folytatódott, ahogyan látjuk, nem kicsit eredményesen. Nem hiába, hogy életéről könyv is készült, sőt ezt meg is filmessítették egy 5 részes, fekete-fehér magyar krimisorozat formájában. Hívhatnánk őt a magyar Rex felügyelőnek, de még ennél is sokkal, sokkal jobb volt a mi kántorunk.

Kántor igazi rendőr volt

Kántor nevét a legtöbben a fent említett sorozatból ismerik, azonban Kántor egy igazi rendőrkutya volt, létező és valóságos, azok közül is a legkiemelkedőbb féle. Pályafutása még 1953-ban indult, amikor is elindult hazánkban a nyomozókutya képzés, kezdetben csak kísérleti jelleggel. Itt legfőképpen rendőrségi személyvédelemre, valamint nyomkeresésre, a lopási és rablási ügyek megoldásában történő asszisztenciára képezték ki az állatokat, köztük a szeretett Kántorunkat is, és ahogyan azt sejteni lehet, elég nagy sikerrel. A németjuhásznak nemcsak kitűnő szaglása volt, hanem nyomkövetőképességei is elsőrangúak voltak, olyannyira, hogy a három hónapos kurzus végén pedig abszolút iskolaelsőként végzett.

hirdetes

Kántor, a nyomozókutya hősi karrierje

Kántor a képzés után közvetlenül Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon állt szolgálatba, gazdája Tóth Tibor rendőrfőhadnagy lett, aki mellett 11 évet szolgát, és összesen 536 nyomozásban vett részt. Tudjátok mi volt az első esete? Egy tyúklopás…milyen tipikus! Voltak persze ennél komolyabb ügyek is, volt olyan rablás is, melynek felderítéséhez a kutya több, mint 100 kilométeren át követett egy nyomot, míg a rendőrségnek sikerült kézre kerítenie az elkövetőt. Végső soron az esetek több mint felét sikerrel lehetett zárni. Kántor a munkája során nem kevesebb, mint 1,2 millió forintnyi eltulajdonított értéket szerzett vissza, a jogos tulajdonosoknak, ami akkoriban még nagy összeg volt. Kántor karrierje halálával zárult, ami nyomozás közben érte: 1964-ben a Fertő-tó környékén, nyomkövetés közben taposóaknára lépett, és súlyos sérüléseket szenvedett, sajnos az állatorvosok sem tudták megmenteni az életét.

hirdetes

Kántor a televíziós sorozat

A rendőrkutya története Szamos Rudolf írót is megihlette, ezért tollat és papírt ragadott: A Kántor nyomoz (1970), és a Kántor a nagyvárosban (1972) című kötetek nem csak hazánkban arattak hatalmas sikert, több tízmillió példányt adtak el belőlük, szerte a világon. Sokan a tv képernyőjéről ismerik Kántort, a hős kutyát. Életéről 1975–76-ban forgattak egy 5 részes krimi sorozatot, Szamos Rudolf Kántor nyomoz és Kántor a nagyvárosban című könyve alapján. A sorozat készítésénél természetesen Kántor gazdája, Tóth Tibor is részt vett szakmai tanácsadóként. A könyvek a valóságon alapszanak, de a sorozatban 40%-nyi kitalált történet is színesíti a szálakat. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ferenc József

Ferenc József: I. Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király, az... Tovább

Magyar szürke szarvasmarha

Magyar szürke szarvasmarha: Hungarikumnak számítanak. Pontos eredete nem ismert, azonban nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Belföld Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!