hirdetes

Karácsony annó – Régi díszek bűvöletében

B. Á. , ZH

Tartsatok velem bátran erre a karácsonyi időutazásra, utánajártam, illetve megpróbáltam minél jobban visszaemlékezni a régi karácsonyi ünnepekre, nézzétek meg, hogyan készülődtünk annó és milyen szuper díszeket használtunk! 

Retró karácsonyi díszek

Volt, ahol nem volt karácsonyfa

Mára hagyományos karácsonyi szimbólumként tekintünk a karácsonyfára, nélkülözhetetlen ünnepi kellék. Tudtátok, hogy az első fát Németországban díszítették fel, a XVI. század idején? Az első feljegyzés viszont a XV. századból való, ekkoriban almával és ostyával díszítették. Magyarországon pedig egészen 1824-ig kellett várni az első karácsonyfára, ekkor Brunszvik Teréz grófnő Martonvásáron található birtokán állítottak fát. 

Nagyszüleink idején sajnos sok helyen nem volt fenyőfa, vagy nem tellett rá, ezért sokféle módon megpróbálták pótolni a karácsonyfát. Volt, aki a kertben található bokrokat, virágokat, fűszernövényeket díszítette fel, de olyan is akadt, aki lúdtollbók készített műfenyőt. Elődeink nagyon kreatívak voltak, még az összeszerelhető fát is feltalálták: levágták például a bodza szárát, arra lyukakat fúrtak és ebbe kerültek az örökzöld vagy fenyőágak. Most pedig nézzük, milyen díszeket használtak nagyszüleink! 

hirdetes

Karácsonyi díszek régen

Azért elgondolkodom azon, hogy vajon milyenek lesznek a karácsonyfák a jövőben, a mi unokáinknak is ennyire más lesz ez a csodás ünnep, mint most nekünk? Néhány évtized elég ahhoz, hogy hatalmas változások szülessenek, kíváncsian várom a jövőt. Most pedig menjünk vissza a legrégebbi karácsonyfákhoz, egészen a XV.-XVI, századig kell utaznunk. Ekkoriban még almát, diót, gesztenyét, valamint mézeskalácsot aggattak az ágakra.

hirdetes

Ezután megérkeztek a különféle ehető díszek, majd felkerültek a fából, illetve a textilből készült díszek is. A XIX. század végén elkezdődött a csillogó üvegdíszek gyártása, innentől pedig nem volt megállás, szépen lassan mindenhol ott voltak a szép, üvegből készült alkotások. A következő oldalon megmutatom részletesen, melyek voltak nagyszüleink kedvencei, érdemes velem tartani továbbra is, lapozzatok egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kisföldalatti

Kisföldalatti: Az M1-es metróvonal (Millenniumi Földalatti Vasút vagy a köznyelvben... Tovább

Gellért Fürdő

Gellért Fürdő: Budapest egyik leghíresebb fürdője. A Gellért gyógyfürdő Budapest egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!