hirdetes

Karácsony annó – Régi díszek bűvöletében

B. Á.
Retró karácsonyi díszek

(Kép forrása: Fortepan/Göcseji Múzeum)

A díszeknek jelentésük volt! 

Tudtad, hogy a karácsonyi díszek mindegyike szimbolizált valamit? Pedig így van! A fára aggatott díszek a bőséget és az egészséget jelképezték, az alma az egészség mellett bibliai utalás is volt, a felfűzött bogyók, egyéb termések látványosan tekeregtek az ágakon, ezzel megidézve a paradicsomi kígyót. Akkoriban a karácsony sokkal erősebben kötődött a valláshoz, régen még nem az ajándékokon volt a hangsúly, hanem a lelki megélésen – ezt szolgálta a Betlehem, Jézus születésének várása, vagy éppen a vallási rituálé.

Karácsonyi díszek régen – A csúcson mindig csillag állt! 

A csúcsdísz régebben nem lehetett más, csak és kizárólag csillag, ugyanis ez jelképezte a betlehemi csillagot. Ma már szinte mindenféle csúcsdíszt használnak, sokan kötnek például masnit a fa tetejére. 

hirdetes

Karácsonyi díszek régen – Az alma szimbolikája

Nagyszüleink idejében már nem almákat aggattak a fára, hanem gömbdíszeket – azonban ezek a paradicsomi almákat jelképezték. 

Karácsonyi díszek régen – Nemcsak gömböt használtak

Nagyszüleink karácsonyfáján nemcsak a gömbalakú díszek voltak fellelhetők, hanem bizony ott voltak az angyalkák, a házikók, de én emlékszek még repülőre, lepkére, és még szívalakú díszekre is. Méretben és színben is viszonylag nagy volt a választék, de természetesen össze sem lehet hasonlítani a mai kínálattal. 

Karácsonyi díszek régen – A girland

A fát körbeölelő szalagok a paradicsomi fára tekeredő kígyót jelképezték, régen ezeket a girlandokat kézzel készítették, manapság viszont már olyan széles a paletta, hogy választani is nehéz.

Karácsonyi díszek régen – A világítás

Nagyszüleim még gyertyákat használtak erre a célra – vagy felcsiptették vagy pedig drót segítségvel kötötték fel a gyertyákat. Később megjelentek a csillagszórók és az első égősorok is, melyek teljesen másképpen néztek ki és sokkal jobbak voltak, mint a maiak.  

hirdetes

Karácsonyi díszek régen – Az ehető finomságok

Már a kezdetektől megjelentek az édességek a fákon, nagyszüleink idején pedig kiteljesedett teljesen. Ostya, mézeskalács, habkarika, szaloncukor, habcsók – volt minden, mi pedig nagyon szerettük! Mama elkészítette ezeket a finomságokat, majd a család nekiállt, és papírba csomagolva felaggatta a fára, amit csak lehetett. Remélem, hogy sikerült valamelyest visszamennetek a múltba, nekem jólesett nosztalgiázni, kicsit szeretnék visszamenni ténylegesen a múltba! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Parlament

Parlament: Az Országház, ismertebb nevén az Országház. A magyar törvényhozás épülete. Az... Tovább

Tas

Tas: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Tas az egyik közülük. Valójában... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!