hirdetes

Amikor még a banán volt az igazi kincs, és mindenki a Skálába ment-így karácsonyoztunk régen

VN, ZH
Retro karácsonyi emlékek

Fehér karácsonyok

A mai gyerekeknek hasonlóan nagy kincs a fehér karácsony, mint nekünk anno éppen a banán volt, hiszen nem sokszor éltek még át eddig ilyet. Régen telente szinte alap volt a hó. Te jó ég, mennyit csúszkáltunk, borogattuk fel egymást szánkóval, micsoda hó csaták voltak. Ti emlékeztek még, amikor egy-egy komolyabb hóesés lebénította az egész országot? Milyen jó anekdoták ezek az ünnepi asztalnál, olyan gyerekek körében, akik a hóembert csak a mesékből ismerik!

’Boldog Karácsonyt Minden Ismerősömnek’ helyett személyes képeslapok

Régen karácsonykor bizony sokkal több dolga akadt a postásoknak is, mert a karácsonyi üdvözletet nem tudta le mindenki egy üzenő fali bejegyzéssel a Facebookon, hanem mindenkinek külön-külön képeslapot küldtünk. Én személy szerint nagyon szerettem válogatni, hogy kinek melyik képeslap legyen elpostázva, na meg amikor divatba jött a zenélős képeslap! Anya fejből tudta, hogy tavaly kitől milyen képeslapot kapott, és ehhez mérten nekünk milyet kell küldeni. Azért ez is hozzájárult kicsit a karácsony varázsához. Felgyorsult világunkban ilyenekre már sajnos nem igen van példa.

hirdetes

Tele voltak a buszok, vonatok

hirdetes

Most meg a benzinkutak vannak. Karácsonykor régen mozdulni sem lehetett a tömött közlekedési eszközökön, mert szinte az egész ország útra kelt, hogy együtt, a családja körében töltse az ünnepeket. Egész családok utaztak közösen a vonaton a rokonokhoz felpakolva finomságokkal, és néhány ajándékkal is. Azokban az időkben pedig még nem voltak olyan pontos menetrendek, gyors járatok, és a kényelem szót talán még említeni sem szabadna.

Karácsonyfadíszek házilag

Bár manapság is nagyon népszerűek az úgynevezett ’Csináld Magad’ kézzel készített karácsonfa díszek, azért ha nagyon őszinték akarunk lenni a mostani karácsonyfák túlzott részét a csili-vili bolti díszek teszik ki, amikből akkora választék van, hogy megszámolni is nehéz lenne, mennyiféle figura sorakozik némelyik boltok polcain. Régen közel sem volt ekkor választék, se karácsonyfából, se karácsonyfadíszből, ezért kénytelenek voltunk mindenféle otthoni ügyeskedést kitalálni. Ezüstpapírból, egyszerű színes papírból is készítettünk díszeket, de voltak, akik horgoltak is. Na meg a karácsonyfagömbök, jobb volt vigyázni, mert ha elejtettél egyet, az tört is ezer darabba…egyáltalán nem voltak ennyire strapabíróak, mint most.
 

Forrás: Fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Wigner Jenő

Wigner Jenő: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1963-ben kapta meg a fizika szakterületén az... Tovább

Hollókő-Ófalu és táji környezete

Hollókő-Ófalu és táji környezete. 1987 óta tartozik bele az UNESCO világörökségi... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Retró Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!