hirdetes

Most akár te is kiállíthatsz a Néprajzi Múzeumban, nézd meg hogyan!

VN

Akárhányszor a családi asztalnál beszélgetünk a koronavírus miatt kialakult nem túl fényes helyzetről, mindenféle túldramatizálás nélkül megkérdezem, hogy „De miért pont velem, velünk történik mind ez?”.  Általában nyugtatásképpen mindig ilyesmi válaszokat kapok: majd lesz mit mesélned az unokáidnak, nézd a jó oldalát, benne leszünk a történelemkönyvekben, nos most a Néprajzi Múzeum révén, akár a #karanténtárgy gyűjtemény kiállítói közé is bekerülhetünk! Szóval nyavajgás helyett, én is inkább szétnézek, mit is küldhetnék be!

Karantén kiállításra gyűjt fotókat a Magyar Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeumról

Története még 1872-ben kezdődött el, ma egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak, amely több mint 200 000 néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei- és filmfelvételeket őriz gyűjteményében. Alapítása Xántus János nevéhez fűződik, de számtalan más ember is hozzájárult a múzeum értékes gyűjteményének bővítéséhez. Az első állandó kiállítása 1980-ban nyílt meg Az őstársadalmaktól a civilizációkig címmel. A múzeum eddig a Parlamenttel szembeni épületben helyezkedett el, de a kormány döntése értelmében az új épülete a Liget Budapest projekt részeként a városligeti Ötvenhatosok terén épül fel, a költözéssel járó munkálatok miatt 2017 óta zárva tart, remélhetőleg 2022-ben nyitja meg már az új, modern épületben kapuit.

Online gyűjtőkampányba kezd a Néprajzi Múzeum

A kialakult különös helyzetre való tekintettel, sok-sok szervezet különös intézkedésekkel, programokkal, megoldásokkal reagált, a Néprajzi Múzeum is: online gyűjtőkampányt indított #karanténtárgyak hívószóval. Azt hiszem most már kijelenthetjük, hogy a jelenlegi állapotot közel sem tekinthetjük mindennapinak és elhanyagolhatónak sem, tényleg az egész világ kerekestül fordult fel egyik napról a másikra, és ez igenis egy olyan kaliberű dolog, aminek helye van nemcsak a jövő történelemkönyveiben, hanem egy a kultúrával foglalkozó múzeumban is. Így szól a Néprajzi Múzeum felhívása: „Társadalmi múzeumként feladatunknak tartjuk a kortárs társadalmi és kulturális jelenségek vizsgálatát. A #karanténtárgyak kampány célja, hogy közösen dokumentáljuk a koronavírus miatt megváltozott hétköznapokat a tárgyi világon keresztül. Segíts, hogy a múzeum száz év múlva is megmutathassa, milyen volt a karantén idején élni 2020-ban!”

hirdetes

Így lehetsz te is kiállító a múzeumban

Nagyon egyszerűen te is a kiállítók közé kerülhetsz azzal, hogy dokumentálod a karanténban töltött napjaidat. Készíts egy fotót, valamiről, vagy valakiről, dologról, vagy tevékenységről, ami a négy fal között töltött idődet jellemzi, megszépíti, tartalmasabbá teszi, vagy éppen megnehezíti, bármiről, amit megszerettél, létrehoztál, átalakítottál, bármiről, ami védelmez, szabaddá, boldoggá tesz, vagy éppen veszélyeztet, esetleg hiányzik, bármi lehet, ami kifejezi a karanténnal kapcsolatos érzelmeidet, gondolataidat, a jelenlegi állapotodat. Ha meg van a fotó, akkor már csak egy rövid leírás, apró története kell, amit a fotóddal csatolva beküldesz a karantentargyak@neprajz.hu email címre. A levébe azt is írd bele, hogy szeretnéd-e, ha a neved közzé lenne téve a műveddel együtt, vagy sem, a részletes felhívás egyébként itt található. Alkossunk együtt maradandó emlékeket az unokáink, dédunokáink részére erről a felfordult világról! 

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bükk

Bükk: szokás Magyarország második legnagyobb hegyének nevezni. A Bükkben található az... Tovább

Aggteleki cseppkőbarlang

Aggteleki cseppkőbarlang: Az Aggteleki Nemzeti Park része, mely különös védettség alatt áll.... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyarország