notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagyapáink kedvelt kártyajátékai, amiket sose feledünk!

hirdetes

Nagyapáink kedvelt kártyajátékai, amiket sose feledünk!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A magyar kártya hatalmas játék volt még gyerekkorunkban. Abban az időben, amikor nem a mobilozás jelentette az első számú kikapcsolódást és éppen nem kint rohangáltunk az udvaron vagy a játszótéren, mindig előkerült a pakli. Most megmutatom azokat a kártyajátékokat, amikre a nagyapám tanított meg!

Nagyapáink kedvelt kártyajátékai, amiket sose feledünk!

Snapszer

A snapszer, más néven snapszli vagy hatvanhat népszerű, viszonylag bonyolult kártyajáték. Magyar kártyával vagy francia kártyával játszhatja 2-4 játékos. A játék célja legalább 66 pont elérése bemondásokból és ütésekből. A rablóultihoz hasonlóan tétben is játszható. Ehhez a játékhoz 20 vagy 24 lapos magyar kártyát használunk. A játékosok száma 2, 3 vagy 4 lehet. A lapok száma és a szabályok a résztvevők számától függően változnak. Közös vonása mindhárom változatnak, hogy a lapok rangsora az egyes színekben és pontértékük ugyanaz marad. Az ász a legerősebb lap, 11 pont; X: 10 pont; király; 4 pont; felső; 3 pont; alsó: 2 pont. A hármas- és négyes snapszerben a IX lapoknak nincs pontértéke, rangja a hierarchiában ennek megfelelően a legkisebb.

 

A játék célja

Ütésekben és bemondásokban 66 pont elérése.

 

Snapszer kettesben

A magyar kártya csomagból kivesszük a VII, VIII és IX lapokat, így csak 20 kártya marad a játékhoz. A félretett 12 kártya a pontozást fogja segíteni. Keverés és emeltetés után az osztó három lapot ad partnerének és magának, egy lapot aduként nyitottan helyez az asztalra, majd 2-2 lapot oszt mindkettőjüknek. A maradék csomag az adulapot félig fedve lesz a húzható talon.

hirdetes

 

Az első ütéshez az osztó ellenfele ad ki lapot. A játék során nincs színadási és felülütési kötelezettség, egy kihívott lapot csak azonos színű, rangban nagyobb kártyával vagy aduval lehet elvinni. Az ütést szerző játékosé lesz a kihívási jog. Minden ütés elvitele utána a játékosok egy-egy lapot húzhatnak a talonból, elsőként mindig az ütést szerző. Az egy kézben lévő felső-király pár a kihívási jog birtokában bemondható úgy hogy a páros egyik tagját ki kell játszani. 40 pontot ér ez aduszínben, más esetben 20 pontot.

 

Így is kell bejelenteni: negyven és húsz. Kérés nélkül be kell mutatni a kihívott lap párját is. A bemondott 20 és 40 csak akkor válik értékelhetővé, ha bemondója legalább egy ütést is tud szerezni. Az adunak felütött bármelyik lap azonos színű alsóval cserélhető. Ha a talon elfogyott, érvénybe lép a színadási kötelezettség.

 

Ha valamelyik játékos a lejátszás bármely fázisában az elvitt ütésekkel és bemondásokkal elérte a 66 pontot, megnyeri a partit. Ellenfele teljesítményének függvényében részesül az alábbi díjazásban:

  • 1 pontot kap, ha ellenfele ütéseiben és bemondásaival elérte a 33 pontot;
  • 2 pontot kap, amikor nem érte el a 33 pontot;
  • 3 pontot nyer, ha ellenfele egyetlen ütést sem vitt el. (Hiába mondott 20-at vagy 40-et.)

 

Gyakran egyik félnek sem sikerül 66 pontot teljesíteni. Ilyenkor az utolsó ütés elvitele jelenti a győzelmet. A pontokat a félretett 12 lapból szokták megadni. Egy játszma addig tart, míg valamelyik játékos elnyeri az összes pontozó lapot. A következő oldalon folytatom!

 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
169 340
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
169 340
Közösség

Szótár

Csíkszereda

Csíkszereda város Hargita megyében, Erdély egyik legnagyobb települése. . Régen  ez... Tovább

Mézga család

Mézga család: A Mézga család az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 133

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország