hirdetes

Nagyapáink kedvelt kártyajátékai, amiket sose feledünk!

Sz.F.
Nagyapáink kedvelt kártyajátékai, amiket sose feledünk!

Makaó

Az osztó mindenkinek 5-5 lapot ad, végül egy kártyát nyitottan helyez az asztalra a dobóhalom első lapjaként. A maradék csomag húzható talon lesz. A játék minden mozzanata jobbra tartással történik. Az osztótól jobbra ülő kezd. A nyitott lappal azonos rangú vagy színű kártyát tehet. Ha nincs ilyen a kezében, egyet húzni kell a talonból. Néhány lap lerakásakor kérni lehet a soron következő játékostól. Király után figurát, ászra pedig színt. VII lerakása után, ha a soron következő nem tud VII-t adni, két lapot kell húzni a talonból.

Ha a következő tud VII-t rakni, a mellette ülő 4 lapot vesz fel a talonból. Az utolsó előtti lap lerakásánál a játékosnak "makaót" kell mondania, hogy felhívja a többiek figyelmét. Aki ezt elmulasztja, 5 kártyát húz a talonból. Ha játék közben elfogy a talon, a dobóhalomba került kártyákat kell megkeverni és ismét húzható talonként használni. Megnyeri a játékot, aki elsőként szabadul meg lapjaitól.

hirdetes

Máriás

hirdetes

A máriás első, nagyvonalú leírását 1880-ban közölte a Magyar lexikon:

"Mariage, (fr. mariázs) kártyajáték, magyarul m á r i á s; közönséges magyar kártyával (32 lap) játszák ketten, úgy, hogy minden játékos kap négy kártyát, a többi kártyát leteszik s minden hivás után vesz belőle minden játékos egyet. A tízes és ász számit, színre szint nem szükséges adni csak akkor, ha már a csomóból az utolsó kártyát is felvették.

Számit továbbá egyszinű király és felső együtt 20-at ha legelőször mondatik ki 40-est azonban csak az mondhatja ki, kinek már számító ütése van s a 40-es máriásnak a színe tromf (atout), mely azonban csak akkor érvényes, ha már minden kártya kézben van. Az utolsó ütés is 10-et számit. 40-es máriást csak addig lehet mondani, amig még van kártya a csomóban, de ha már nincs, akkor csak 20-at számit. A játék máriás mondás nélkül (4 tízes és 4 ász) az utolsó ütéssel együtt kilenczven. A máriások összes száma 100."    

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szódavíz

Milliók isszák világszerte naponta, azonban kevesen tudják róla, hogy ez is magyar találmány.... Tovább

Máriapócsi templom

Máriapócsi templom: Máriapócs város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Nyírbátori járásában.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország
X
Kövess minket facebookon!