hirdetes

Kedvelt őszi termések, melyekkel különböző formákban találkozhatunk

P.B.

Az ősz beköszöntével, ahogy a színes levelek beterítik a talajt, rengeteg sokrétűen használható termést van lehetőségünk összegyűjteni. Számos közülük bővelkedik vitaminokban és bizonyítottan jótékony hatásai vannak. Vadgyümölcsöknek hívjuk ezeket a terméseket, mivel a megszokottól eltérően kevesebb gyümölcshússal rendelkeznek és méretük is kisebb, gondoljunk csak a kisebb bogyókra.
 

Őszi termések

A legtöbb ilyen termés a vadonélő állatok táplálékát jelenti és ha tudunk, akkor gondoskodjunk róluk. Például szórjunk szét magokat vagy helyezzünk ki etetőket. Az erdőkben mindenki csak saját felhasználásra gyűjthet növényeket, gyümölcsöket, és ezeket nem árulhatja külön engedély nélkül. A természetvédelmi területeken viszont csak az illetékesek engedélyével gyűjthetünk. A védett növényeket minden esetben tilos begyűjteni, ezt pénzbírsággal büntetik. Sokan a saját területükön termesztik ezeket a terméseket, és így el is tudják adni. Sokféleképpen használhatjuk fel azokat, leginkább sütemények töltelékében találkozhatunk velük, de italok alapanyagaként is szolgálhatnak.  

Gesztenye 

Sokan összekeverik, de a vadgesztenye és a szelíd gesztenye távol áll egymástól. A vadgesztenyét nem szokták felhasználni emberi fogyasztásra, mivel nagyon keserű íze van. A szelíd gesztenye mellett a kínai és a japán a legelterjedtebb, hiszen ezekből készítik a gesztenyepürét, vagy sütve és főzve fogyasztják. Az apróbb terméseket állatok takarmányozására hasznosítják. A gesztenyefa is egy értékes alapanyag, mivel nagyon masszív.

hirdetes

Dió 

Az egyik legkedveltebb gyümölcsünk a dió. Ennek a csonthéjas termésnek minden részét felhasználhatjuk, akár érett akár éretlen állapotában is. Nem véletlenül, hiszen tele van vitaminnal és még a fának a levele is rejt magában C-vitamint. A legértékesebb része a dióbél, amely sok betegség megelőzésében és kezelésében nyújthat segítséget, mint például az emlő-és prosztatarák, és a hajhullás megállításában is nagy szerepe van.

hirdetes

A diófogyasztásra viszont oda kell figyelni, mivel rengeteg kalóriát tartalmaz, így bármennyire is kívánjuk meg kell szabnunk egy határt. Sütemények alapanyagaként előszeretettel használjuk, ízesítések mellett hazánkban a diópálinka is nagy népszerűségnek örvend.

A dió hátulütője, hogy sok ember allergiás rá, ilyenkor az immunrendszer tévedésből káros anyagként tartja számon, így védekezik ellene és ebben az esetben odafigyelést igényel, hogy mit tartalmaz az élelmiszer, amit fogyasztunk, mivel ízesítésként olyan ételekben is előfordulhat, amelyekre nem is gondolnánk. 
 

Lapozz a következő oldalra a további tartalmakért!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Árpádsávos zászló

Árpádsávos zászló: Az árpádsávok a kései Árpád-háziak által használt, vörössel és... Tovább

Jagello ház

Jagello ház: A Jagelló-ház litván származású lengyel királyi dinasztia, melynek tagjai... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek