hirdetes

Kedvelt őszi termések, melyekkel különböző formákban találkozhatunk

P.B.
Őszi termések

Füge

 A füge szintén sok ember kedvence, amely augusztusban kezd el érni. Az egyik legédesebb gyümölcsként tartják számon. Vitaminokban gazdag húsa és héja számos betegségre nyújthat egyszerű és természetes megoldást, a vesekőtől egészen a székrekedésig. Sokrétű felhasználási módjának köszönhetően mindenféle formában megízlelhetjük. A legelterjedtebb formája a lekvár, de pálinka is készíthető belőle, ami egyfajta kihívás lehet, hiszen kevés folyadékot tartalmaz. Továbbá aszalt formában is találkozhatunk a gyümölccsel. 

Közönséges boróka 

A több évig érő termést akkor szedjük le, amikor kékesfekete színűvé válik. A leginkább fűszerként felhasznált gyógynövényt sokszor használják pálinka, likőr és bor alapanyagaként, de szószt is készítenek belőle. A vadételek pácolásában is elengedhetetlen összetevő. 

hirdetes

Csipkebogyó 

Számos gyógyító hatással rendelkező termés, amelyet az első fagy idején gyűjthetünk be. A színe a narancssárgától a vörösig minden árnyalatban megtalálható. Az előbbi még éretlen, az utóbbi a túlérett bogyóra jellemző. Vitaminokban gazdag, így leginkább teákban találkozhatunk vele, de szörpöt, lekvárt és mártást is készítenek belőle. Hideg feldolgozás során megőrizhetjük a C-vitamin tartalmát, 50 Celsius-fok felett már megsemmisül. A csipkebogyó-olajat pedig hegek eltüntetésére és napégésre is használják, valamint a szépségápolás területein is nélkülözhetetlen összetevő a ráncok kisimítására, mivel erősíti a hajszálereket.

hirdetes


Még rengeteg olyan termés és gyümölcs létezik, amely ősszel érik. A legtöbbjük gyógyító hatással rendelkezik, ezért a gyógyszeriparban sűrűn találkozhatunk vele. Emellett jelentős a felhasználásuk a szépségápolás, cukrászipar és az élelmiszeripar területén is. Ezek a termények közül a legtöbbet megtalálhatjuk, ha ellátogatunk a piacokra.

Képek forrása: pixabay.com
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budapesti Nemzetközi Vásár

A Budapesti Nemzetközi Vásár vagy közkeletű rövidítéssel BNV 1925 áprilisa óta évente... Tovább

Kond

Kond: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Kond az egyik közülük. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek