hirdetes

Kék fény 1965 óta megy a televízióban

Izgalmas bűnügyi műsor, ami meghódította Magyarország televíziós világát. 1965 óta nézhető a kékfény című műsor!

kékfény 1965 óta

A feljegyzések szerint egy Ladvánszky Károly nevű rendőrtiszt (aki később aztán belügyminiszter-helyettesként folytatta karrierjét) fogalmazta meg először, és meglehetősen konkrétan, hogy: „Egy társadalmilag hasznos és egyúttal szórakoztató bűnügyi sorozatra igen is szüksége van a hazának…”

Így született meg 1965 elején a Kék fény. Belügyesek és tévések ültek össze, aztán közösen törték a fejüket, hogyan is nézzen ki a mi leleplező, tényfeltáró, ám ugyanakkor nézőcsalogató bűnügyi műsorunk. A cél egyértelmű volt: bemutatni munka közben a rendőrséget. A rendőrséget, amely kevéssé volt népszerű az átlagemberek körében. Még nagyon is élt mindenkiben az 1956-os forradalom utáni keményvonalas politika, a megtorlás időszaka. Persze ekkor már nem az ÁVH uralkodott, hanem a szürke műbőrkabátba öltöztetett s a bolgár partizánokhoz hasonlóan, minden sarkon szolgálatot teljesítő rendőr biztosította a hátterét. Ha kellett gumibottal. Hihetetlen, de a műsor címét titkos szavazással döntötték el. Hogy erre miért volt szükség, talán valamiféle államtitokként kezelték, esetleg arra gondolhattak, hogy imperialista ügynökök beférkőztek a műsorkészítők közé… Mindenesetre ott ültek a fontos és kevésbé fontos elvtársak, aztán mindenki felírta egy saját cetlire az ötletét. Végül megszületett a Kék fény. A kezdeti időkben a nézők, akiknek eleinte fogalmuk sem lehetett, hogy akkor ez most egy dokumentumfilm lesz statisztákkal „mű bűnözőkkel” megjátszott szituációkkal, avagy maga a valóság, pillanatok alatt megkedvelték a műsort. Kezdésként amolyan bús, borongós riportokat láthatott a nagyérdemű, ahol bemutatták a rendőrök, a tűzoltók és a határőrök munkáját. Mintegy kedvet csinálva a szolgálathoz. Néhány évvel később hasonló elv alapján készült az olykor ma is műsorra tűzött Őrjárat az égen című nagyon is szórakoztató, négyrészes magyar bűnügyi sorozat. Ott a vadászpilóta-munkának csináltak reklámot.

hirdetes

Aztán a Kék fény valamelyest váltott, és propagandaműsor helyett egyre inkább előtérbe került a bűnözés bemutatása. Nem volt könnyű dolguk a szerkesztőknek, merthogy hivatalosan a szocializmust építő Magyarországon nem volt bűnözés. Néhány eltévelyedett, rosszarcú, a társadalomból kivetett lumpen alak rosszalkodott: lopott, rabolt, gyilkolt, de ezek csak rövidke hírecskékben jelentek meg – már ha egyáltalán megjelentek. A Kék fény viszont olykor valódi bűnözőket mutatott, mi több, később már a nézők segítségét is kérte egy-egy nyomozáshoz.

hirdetes

Milyen ma egy kékfény műsor? Nézd meg!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Szódavíz

Milliók isszák világszerte naponta, azonban kevesen tudják róla, hogy ez is magyar találmány.... Tovább

Szekszárdi borvidék

Szekszárdi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A szekszárdi borvidék Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!