hirdetes

5 nélkülözhetetlen és 5 kényelmi kiegészítő kerékpárokhoz

B.Á.

Társam vagy eszközöm? Van, aki muszájból biciklizik, és van, akik szerelemből. Akad, aki a sporteszközt látja benne, és akad, aki lehetőséget arra, hogy a mozgás és a szabad levegő révén megszabaduljon a feszültségeitől. Van, aki számára fontos partner abban, hogy eljusson oda, ahova gyalog nem tudna, és van, akinek a tekerés életérzés, egy életstílus fontos eleme. Attól függően, hogy mit látunk benne, más és más módon kezeljük, ápoljuk, csinosítgatjuk és szereljük fel a bringánkat. Nézzük meg most együtt, hogy mely kiegészítők alapvetőek, hogy biztonságosan és hatékonyan használhassuk, és melyek azok, amelyekkel a kerékpár komfortfokozatát növelhetjük!

5 nélkülözhetetlen és 5 kényelmi kiegészítő kerékpárokhoz

A KRESZ-t két keréken is be kell tartani!

Nem mindenki tudja, hogy az utóbbi években sokat szigorodtak a KRESZ előírásai a bringásokra vonatkozóan. Így sajnos gyakran előfordul, hogy olyan kerékpárt láthatunk az utakon, amelyekről hiányzik egy vagy több kötelezően előírt tartozék. 

Nem ritka, hogy az amúgy láthatóan „alkalomhoz öltözött” biciklis, amúgy jól felszerelt járművéről hiányzik például a csengő, pedig nélkülözhetetlen ahhoz – főleg egy nagy sebességre alkalmas típus esetében –, hogy a kerékpáros az érkezését jelezni tudja. Bár a piacon már nem csak a hagyományos, spirálrugós változatok találhatók, arra ügyeljünk, hogy az előírás szerint kifejezetten csengő hangot adó eszköznek mindenképp lennie kell a biciklin, tehát az innovatív, több szólamú dudát csak emellé választhatjuk ki.

Kötelező a kerékpárt jól láthatóan kivilágítani, aminek alapdarabja az első és hátsó lámpa. A biciklire való világítótestekből is nagyon sokfélét lehet már kapni, nem kell túl gyakorlottnak lenni ahhoz, hogy belássuk, érdemes a levehető típusokat előnyben részesíteni, ha meg akarjuk előzni a lopást. A modern változatok közül a biciklis ruhájára erősített típusokat is elfogadja a KRESZ. Áthághatatlan előírás azonban, hogy az első fénynek fehérnek vagy kadmiumsárgának, a hátsónak pedig vörösnek kell lennie, a fényereje pedig olyan erős kell, hogy legyen, hogy mindenféle látási viszonyok között is legalább 150 méterről látható legyen.

A jogszabály előírja a kerékpáron különféle fényvisszaverő prizmák elhelyezését is. Ezek közül kötelező legalább 2 db küllőprizma, legalább az első keréken (ezek helyettesíthetőek a gumikülső két oldalára ragasztott fényvisszaverő csíkokkal) és egy-egy fényvisszaverő prizma előre és hátra (ebből az első fehér, a hátsó piros).

hirdetes
Bár a fényvisszaverő és láthatósági kerékpáros ruházat csak lakott területen és sötétedés után kötelező, talán ez az a kiegészítő, amely igazi divatcikké vált.

Az alapdarabok a különféle ruha fölé felvehető, bővebb szabású mellények és pólók, de gyakorlatilag mindenféle kerékpáros fölsőből, nadrágból, sőt cipőből is lehet már kapni ilyen változatot. Az utolsó nélkülözhetetlen kiegészítő csomag ugyan nem kötelező, mégis nagyon hasznos. A kerekek fölött helyet kapó sárvédőkről és a láncot takaró lánc- és lánckerékvédőről van szó. Ennek hiányában nem csak jó eséllyel bepiszkolódunk a bicikli használata közben, de akár balesetveszélyes helyzet is kialakulhat, ha ruházatunk beleakad a forgó alkatrészekbe.

Ha kényelmes, jobban szeretjük!

Amennyiben nem csak egy szimpla közlekedési eszközként tekintünk a biciklinkre, hanem olyan „társként”, ami sok helyre elkísér, rájövünk, hogy a közös utakat érdemes kényelmesebbé tenni. Ehhez számtalan kiegészítőt találhatunk a Vatera kerékpárok kategóriájában is (ahogy természetesen a kötelező kiegészítőket is!). 

A Vatera felületén azért érdemes ezeket a kiegészítőket átböngészni, mert a rendkívül széles és átláthatóan kategorizált választék nagy segítséget nyújt abban, hogy tényleg olyan kiegészítőket válasszunk, amelyeket szeretni fogunk. Az oldalon vásárlásunk tökéletesen védve van, és ha valamilyen panaszunk van, pénzvisszafizetési garancia is növeli az adásvétel biztonságát. 

hirdetes

Mitől lehet kényelmes a biciklizés? Az első, ami eszünkbe jut, természetesen az, ha az ülést a lehető legkomfortosabbá varázsoljuk. Ehhez választhatunk anatómiai kialakítású, a különféle kerékpártípusokhoz tervezett és extrán párnázott nyergeket, de ha egyszerűbb megoldást keresünk, szerezzünk be kipárnázott fehérneműt vagy biciklisnadrágot.
Tekerés közben gyorsan megszomjazik az ember, így mindig jólesik, ha van nálunk innivaló. Ha olyan helyen tartjuk a kulacsot, ahol elérhető enélkül, hogy meg kelljen állnunk, még jobb. A különféle biciklire szerelhető kulacstartók és az azokba pontosan illeszkedő, változatos ivási megoldást kínáló kulacsok nem csak a meleg nyarakon lesznek nagy kedvenceink.

Gyakran előfordul, hogy ha valahova megyünk, vinnünk vagy hoznunk is kell valamit. A biciklin erre két megoldás kínálkozik: az egyik egy profi hátizsák, ami nem lóg rá a nyeregre, nem csúszik előre, nem lobog a szélben és nem ütközik bele a könyökünk kanyarodáskor, a másik egy kormányra szerelhető kosár. Mindkettőből széles választékot találhatunk a piacon, viszont mindkettő esetében érdemes nagy gonddal eljárni, hiszen terheket hordunk bennük, ami a bicikli egyensúlyát befolyásolja, és így balesetveszélyes is lehet.

Végül, de nem utolsósorban: minél jobban szeretjük vasparipánkat, annál nehezebben viselnénk, ha óvatlan kezek megszabadítanának tőle. Érdemes nagy körültekintéssel, olyan biztonsági megoldásokat (lánc, lakat, kerékpárzár stb.) választani, amely attól is megóvja a biciklit, hogy értékes alkatrészeket szerelhessenek le róla.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Honvédség

Magyar Honvédség: Jogelődje a Magyar Királyi Honvédség volt. 1848. május 16-án jött létre.... Tovább

Gellért-hegy

Gellért-hegy: Budapest egyik jelképe. A Gellért-hegy Budapest I. és XI. kerületében, a Duna... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek