hirdetes

„Ketrecben” egy spanyol város – mi magyarok még szerencsések vagyunk

SzSz

Spanyolországban a második legtöbb halálesetet igazolták eddig a koronavírus-járvány kapcsán Olaszország után. A spanyoloknál is rendkívüli a helyzet, olyannyira, hogy Igualada városát teljesen le is zárták. Egy helybéli mesélt a helyzetről. 

Ketrecben Igualada, egy spanyol város a koronavírus miatt

Igualada egy 30 km-re található ipari város Barcelonától, ahonnan rengetegen jártak be dolgozni nap, mint nap. A városban található kórházat a vírus regionális kitörésének központjaként azonosították, ahol közel 20 000 koronavírusfertőzés és 2500 haláleset történt. A várost és három kisebb szomszédos települést is lezártak a hatóságok március közepén, közel 65 000 emberrel, a vírus megfékezése miatt. 

Teljes korlátozás alatt a lakosság

Igualada határait rendőrök őrzik, és csak olyanok léphetnek be vagy ki a városból, akik alapvető fontosságú munkavállalók. Így több család került elszigetelésre egymástól hetekig vagy várhatóan akár hónapokig is. Egy helyi asszony is így járt, aki a New York Timesnak mesélt jelenlegi helyzetükről. 

Egy család története

„Ha nem költöztem volna el a városból, a családi pékségünk most már nem üzemelne.” - mondta a 63 éves Rodríguez, a La Pobla de Claramunt faluban lévő üzletében. A családjával Igualada városában éltek, és a szomszédos faluban üzemeltették családi pékségüket. Rodríguez, amint meghallotta a helyi televízióban, hogy városukat néhány órán belül teljesen lezárják, azonnal összepakolta pár holmiját, elbúcsúzott családjától és a pékség feletti lakásba költözött át, hogy legalább üzletüket megmentse. A legrosszabb, hogy előreláthatólag senki nem tudja mennyi ideig lesz lezárva a város. Addig nem csak María José Rodríguez és családja lesz távol egymástól, de több ezer család hasonlóan járhatott. 

hirdetes

Rendkívül sok a haláleset

Több mint 8 100 ember halt meg Spanyolországban a koronavírus miatt, amely Olaszország után a világ második legmagasabb száma. Emellett közel 95 000 embernél pozitív eredményt mutattak ki, ebből több ezer egészségügyi dolgozó.

„Ez nem egy film”

Igualada városában a legtöbb korlátozás hasonló az egész országban érvényesekhez: az emberek csak élelmiszer vásárlására, kutyáik sétálására és vészhelyzetekre hagyhatják el otthonaikat. Azonban a szabályokat szigorúbban hajtják végre Igualada-ban, a forgalom ellenőrzése mellett.

hirdetes
A város polgármestere, Marc Castells csak annyit mondott, hogy úgy érzi magát éjjelente, mikor hazamegy, mintha egy filmben az utolsó szereplő lenne, „kivéve, hogy ez nem egy film”.


Alba Vergés, Katalónia regionális egészségügyi minisztere szintén Igualada-ban él, viszont neki is hasonlóan hátra kellett hagynia családját. "Soha nem gondoltam, hogy korlátoznunk kell az emberek szabad mozgását" - mondta. „De 10 000 ember utazik át naponta Igualada-ból, leginkább Barcelonába, így meg kellett állítanunk a vírus kiszivárgását.”
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Lahner György

Lahner György: Lahner honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A Túróc megyei Necpálon... Tovább

Dévaványai túzokdürgés

Dévaványai túzokdürgés: Igazi látványosság, melyet egyszer az életben érdemes látni.... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!