hirdetes

Ezt is egy magyarnak köszönhetjük - Íme az ember, aki feltalálta a fertőtlenítő kézmosást!

B.Á., ZH

Sokan nem tudják, pedig igaz, egy magyar orvosnak, az anyák megmentőjének köszönhetjük a mai napig ismert fertőtlenítő kézmosást. Nézzük, ki volt ő, és minek a hatására találta fel ezt a módszert! 
 

Ezt is egy magyarnak köszönhetjük - Íme az ember, aki feltalálta a fertőtlenítő kézmosást!

Ezekben a nehéz időkben minden a kézmosás fontosságáról szól, sokan viszont nem is sejtik, hogy kiemelkedő szerepe van egy magyar orvosnak abban, ahogyan a világ emberei megmossák a kezüket. Semmelweis Ignác világhírű orvos volt, aki a bécsi kórházban dolgozott az 1800-as évek közepén. Ő lett figyelmes arra, hogy rengeteg nő hal meg a szülést követően úgynevezett gyermekágyi lázban.

Korábban nem fordult elő hasonló eset, mivel az asszonyok otthon szültek. A kórházi szülések esetén viszont felszökött a szám, a halálozási ráta majdnem elérte a 10 százalékot. A magyar orvosnak az is feltűnt, hogy kisebb volt a halálozási arány azoknál a kismamáknál, akiknél szülésznők segédkeztek, mint azoknál, akiket orvosok vettek körül. 

hirdetes

Semmelweis Ignác rájött a gyermekágyi láz okára

A gyermekágyi lázat az orvosok és az orvostanhallgatók okozták, mégpedig azzal, hogy boncolás után, fertőtlenítetlen kézzel jártak át az I. számú klinika szülészeti osztályára, és így vizsgálták meg a kismamákat. A bábák viszont nem végeztek boncolást, ezért a vérmérgezés eme speciális fajtája harmadannyi esetben fordult elő a szegényebbeket kiszolgáló II. számú klinikán. Amikor Semmelweis Ignác rájött erre, azt ajánlotta a kollégáinak a klórmész-oldatos kézmosást.

Felfedezését közzétette, májusban pedig kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet is, hogy a szülészeti osztályokra történő belépés előtt klórmész-oldatos kézmosást végezzenek, októberben pedig kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is. A kézmosás negyedórás procedúra volt, könyékig, körömkefével hajtották végre. 

hirdetes

Az intézkedések természetesen népszerűtlenek voltak, a statisztikai bizonyítékokat pedig kinevették. Ezért kezdetét vette a szélmalomharc az akkori hivatalos, tudományos világgal, ami még mikroszkóp alkalmazásával sem jutott arra az egyszerű következtetésre, hogy a kézmosás hatásos. Hasznossága csak a kórokozók felfedezésével nyert bizonyítást, jóval később Pasteur és Joseph Lister munkássága ágyazott meg a fertőtlenítő kézmosás bevezetésének. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bács-Kiskun megye

Bács-Kiskun megye Magyarország legnagyobb területű megyéje, hiszen ide tartozik az ország... Tovább

Lahner György

Lahner György: Lahner honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A Túróc megyei Necpálon... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!