hirdetes

Ki a felelős vadgázoláskor?

Bettina

Ki a felelős amikor vadgázolás történik? Nézd meg a videót, hogy gázolt bele egy BMW-s a szarvascsordába.

Ki a felelős vadgázoláskor?

Sajnos évente több ezer szarvas, őz vagy vaddisznó pusztul el az utakon Magyarországon, miután autóval ütközik. Nemrég volt egy eset amikor 71-es úton, Alsóörs és Balatonalmádi között vadgázolás történt, amelyet egy fedélzeti kamera is rögzített. A vaddisznó nem élte túl az ütközést, és a kocsi totálkár lett. Egy állattal való ütközés sok esetben volt a vezető életének is az ára sajnos, és hiába történik évente több vadállat gázolás az utakon még mindig nem vagyunk elég óvatosak, akkor sem amikor jelzőtáblával figyelmeztetnek minket erre. 

Nem is olyan régen fordult elő Lengyelországban egy eset ami szerencsés kimenetelű autó-vad találkozása volt, ahol egy komplett szarvascsorda vonult át egy BMW előtt. Az autó vészfékezéssel megállt, viszont a csorda egyik tagja ráugrott az autóra.

hirdetes

De figyelnünk kell, közel sem mindegyik találkozás végződik ilyen szerencsésen. A statisztikai adatok szerint szerint Magyarországon évente 15-20 ezer vadat gázolnak el a közlekedők az utak mentén. Az elütött állatok többsége őz (5142) vagy nyúl (4757).

A  vadbalesetek jobban a tavaszi hónapokra jellemzőek, amikor rengeteg állat elhagyja a téli pihenőhelyét és útnak indulnak élelmiszerszerzés miatt.


LEGYÉL ÓVATOS! VADAK BÁRMIKOR FELBUKKANHATNAK AZ UTAK MENTÉN!

hirdetes

Óvatosnak kell lenni, mivel a vadak bármikor felbukkanhatnak és nem csak a bizonyos hónapokra lehet datálni a megjelenésüket, de vannak napszakok, amikor nagyobb valószínűséggel fordulnak elő az utakon, ez a szürkülettől pirkadatig való időszak. 

A vadveszélyes útszakaszokra figyelmeztető tábla hívja fel a figyelmünket, ahol kitették a vadveszélyt jelző táblákat, ott nagy eséllyel kell vadak felbukkanására számítani, főleg  ha párzási időszak van. 

Oszd meg tapasztalataidat a szavazás részen a következő oldalon!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

1896-os millenniumi ünnepségek

1896-os millenniumi ünnepségek:  Az 1896-os millenniumi ünnepségek Magyarország... Tovább

A törkölypálinka

A törkölypálinka: Hungarikum. A törkölypálinka kizárólag Magyarországon termett szőlő... Tovább

Tovább a lexikonra