hirdetes

Ki a felelős vadgázoláskor?

Bettina
Ki a felelős vadgázoláskor?

Egy-egy állat akár óránként 30 kilométeres sebességre is képes, de a felbukkanó lámpa fénye megbéníthatja. Arra is számítani kell, hogy az állat az aszfalton megcsúszik, és emiatt az autónak csapódhat – sorolja Béla azokat a helyzeteket, amelyeket bármelyik autósnak nehéz megoldania. 

Elvárható óvatosság, és ne legyél te felháborodva!


Ezzel meg kell tanulni együtt élni, vagy inkább együtt közlekedni…ha olyan útszakaszon történik baleset, ahol erre figyelmeztető tábla is felhívta a figyelmet, akkor természetesen a területet kezelő vadásztársaságnak nem kötelessége egyáltalán kifizetni az autóban keletkezett kárt. Sőt, amennyiben a vad elpusztult, a vadásztársaság kérheti a vadkár megtérítését a sofőrtől. És meg is teszik, ha a helyszíni nyomok alapján rendőrség azt állapítja meg, hogy az autós nem vette figyelembe a vadveszélyre figyelmeztető táblát. Amennyiben kint van a jelzőtábla, akkor abban az esetben egyértelműsítik, hogy nem vette figyelembe a balesetet okozó sofőr a vadjelzést. Azonban a vadászok is úgy vélik, hogy nem kehet olyan óvatosan közlekedni, hogy egy-egy baleset ne történjen meg. 

hirdetes

Ha már az ütközést nem tudta kikerülni a sofőr, és elütötte a vadat, akkor köteles a rendőrséget értesíteni, illetve a területileg illetékes vadásztársaságot is, mivel a társaság tulajdonát képezi az elütött vadállat. Abban az esetben ha az állat még nem pusztult el, akkor ne közelítsünk az állathoz, hiszen a sebesült vad viselkedése kiszámíthatatlan és nagyobb baj történhet, akár még a sofőrrel is.

hirdetes

Drága a vadpörkölt


Jó magyar virtus, hogy sokan az elütött vadat hazaviszik, és egy finom vadpörköltet készítenek belőle. Tudtad, hogy ez lopásnak minősül, ugyanis az állat, még akkor is, ha már elpusztult, a vadásztársaság tulajdonát képezi. Pont annyira minősül lopásnak, mintha a boltban nem fizetnél az áruért. 

Neked volt részed már vadgázolásos balesetben?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Sopron Óvárosa

  Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. Változatos természeti adottságai,... Tovább

Babaúszás

Ezért érdemes kipróbálni a babaúszást A babaúszás számtalan pozitív hatással van a... Tovább

Tovább a lexikonra