hirdetes

Kihívás a természet szerelmeseinek

P. B., ZH

Manapság egyre nagyobb az érdeklődés a különböző zarándokutak iránt. A mindenki által jól ismert és talán a leghíresebb a Szent Jakab-út (El Camino). A legelterjedtebb útja, mely közel 800 kilométerével elég nagy falat lehet egy kezdő számára egy idegen országban.

Ha valaki nem olyan bátor kalandor, hogy csak úgy belevág egy ilyen utazásba, akkor hazánkban is vannak lehetőségek hosszabb túrákra. Az egyik közülük a kevésbé ismert Magyar zarándokút. 
 

Túrázás Magyarországon

Tudnivalók a Magyar zarándokútról


A hazai zarándoklat Esztergomból indul, és Máriagyüdben ér véget. A főútvonal 431 kilométer, de a kitérőkkel együtt megközelíti a 600 kilométert. A túrázók számára nem olyan költséges a szállás, ugyanis a zarándok útlevél kiváltása után igénybe lehet venni az útvonal mentén erre a célra kijelölt szálláshelyeket, melyek ára 1500 és 3500 forint között mozog és az étkezésről mindenkinek magának kell gondoskodni, és érdemes egy hálózsákot magunkkal vinni, mert nem mindenhol van ágynemű. Ezeket az útleveleket a lakóhelytől függően az útvonal mentén több helyszínen beszerezhetjük, (Esztergom, Budapest, Dabas, Ráckeve, Dunapataj, Kalocsa, Hajós, Baja, Pécs, Szeged).


Aki úgy dönt, hogy belevág a több napos túrába, a sárga nyíllal jelzett útvonalon haladva érheti el a különböző településeket, illetve az út hivatalos honlapjáról letölthetők a hozzá tartozó térképek. Nem muszáj Esztergomból indulni, és Máriagyüdig menni, hanem az útvonal mentén bárhol becsatlakozhatunk, és befejezhetjük a túrát. Így ha valakinek nincs lehetősége arra, hogy végigcsinálja a 18-20 napos túrát, akkor ezt részletekben is megteheti.

hirdetes

A túrázáshoz érdemes melegebb időt választani, tavasztól kora őszig. A Pilisből indulva a Duna mentén haladva Magyarország gyönyörű tájait ismerhetjük meg. A túrát a Mecsek szépsége koronázza meg, ráadásul út közben sok érdekességgel is találkozhatunk, például a Dabason található Sári rétesház, ahol hagyományosan nyújtott tésztából készítik a finomabbnál finomabb réteseket. Időutazásban lehet részünk amikor megérkezünk hazánk egyik legkisebb településéhez, mely a Gombolyag nevet kapta, és lélekszáma nem éri el a 20 főt. A túra végén áthaladva a Mecseken igazi kincsek találhatók. Ezeket a szebbnél szebb falvakat érintve kiszakadhatunk a hétköznapok rohanásából. Ez csak néhány abból a rengeteg élményből, melynek részesei lehetünk, ha egy ilyen kalandra indulunk.

hirdetes

 
Nem kell gyakorlott túrázónak lenni ahhoz, hogy elinduljunk, ugyanis a zarándoklat során, ha esetleg elbizonytalanodunk az útvonalat illetően, vagy nem találjuk a jelzést, akkor segítséget kérhetünk az adott szakaszhoz tartozó zarándoksegítőtől, akiknek a telefonszáma szakaszokra lebontva a hivatalos honlapon elérhető. 


Mit vigyünk magunkkal? – Hátizsák 


Mindazok, akik több napos túrát terveznek, nagyon fontos átgondolniuk, hogy mit tesznek a hátizsákjukba, ugyanis napokon át a hátukon kell cipelniük. Tapasztalt túrázok azt szokták javasolni, hogy a súlyunk 10 százalékánál ne cipeljünk többet. Hiába érezzük azt, amikor otthon a hátizsákot felpróbáljuk, hogy „én ennél többet is elbírok”, a tapasztalat azt mutatja, hogy az a súly, melyet egy rövid egynapos túrán könnyedén elviszünk, pár nappal később már komoly tehernek érezzük. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Műcsarnok

Műcsarnok: esetében Budapest legnagyobb kiállítóterméről beszélhetünk, amely a Hősök... Tovább

Népviselet

Manapság már hagyományőrzés céljából viselik az emberek Magyarországon.A magyar népviselet... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!