hirdetes

Átalakítottak egy elhagyatott megfigyelőtornyot a Balatonnál

TK

Különleges kilátót alakítottak ki a közelmúltban a Balaton környékén – ismerjétek meg mostani cikkünkből Ti is ezt az elhagyatott megfigyelőtornyot, ami a Bakony és a Balaton-felvidéki hegyek találkozásánál helyezkedik el.

Kilátó

Egy megközelítőleg három évtizede elhagyatottan álló épület nyílik meg a turisták és érdeklődők számára rövidesen. A Bakony és a Balaton-felvidéki hegyek között emelkedik ki a magasból az egykora katonai megfigyelő torony, melyet kilátóként újítottak fel.


Az elhagyatott torony története


A nemrégiben felújított épület, mely egykor megfigyelőtoronyként funkcionált története szempontjából hordoz egy-két ködös foltot.

 

Amennyiben érdekel, hogyan nézett ki a torony 2014-ben, tekintsd meg ezt a rövid videót!


A legtöbben úgy gondolják, hogy valamikor a második világháború időszakában emelték az építményt, de arra nem derült fény, hogy mégis kik indítványozták a torony létrehozását. Akadnak, akik azt állítják, hogy a németekhez köthető annak felhúzása, egyesek ugyanakkor, ezzel ellenben a szovjetekhez kötik mivoltát. Előbbi esetben úgy gondolják, hogy a németeknek szükségük volt a világháború végére egy szükségrepülőtér irányítótoronyra, ezért készítették, még, akik a szovjetes történetben gondolkoznak, úgy vélik, hogy ez a katonáké volt, akik gyakorlótéri „szellemtoronyként” használták – ezzel kapcsolatban ugyanakkor több kérdés is felmerülhet bennünk, hiszen itt lőtér nem igazán működhetett.

hirdetes


Egy biztos – mindenféleképpen szerepel történetében, hogy katonákhoz volt kötve. Az 1980-as, illetve 1990-es években harci járművek, helikopterek mozgását gyakorolhatták az itt elterülő füves területen. Ezután már csak a magyar katonák használták az épületet – ideiglenesen egy tábor is működött az építmény közelében.

hirdetes


Mégis ezt a katonai múltat mára már régen elfeledték, a felújítás előtt a torony már feljáróval sem rendelkezett. Ez utolsó időszakában legendák szerint már csak a környékbeli tolvajok használták, akik itt tárolták a hírek szerint füstölőkből ellopott kolbászokat – erre pedig tökéletesen megfelelt a torony kéményszerű kialakítása miatt.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Székelykő

Székelykő, Torockó falu:A Torockói-hegységben található kopár sziklát Székelykőnek... Tovább

A tihanyi apátság alapítólevele

A tihanyi apátság alapítólevele: Az egyik legrégebbi fennamradt írásos emlék a múltból. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás
X
Kövess minket facebookon!