Merre induljuk kirándulni ősszel Magyarországon?

Kirándulási lehetőségek az őszi időszakra

Oláh Tamás

Ősszel az időjárás miatt a programlehetőségeink korlátozottak az időjárás miatt, egy remek ötlet lehet a kirándulás. Amikor kirándulni indulunk barátaimmal vagy párommal mindig a célpont kiválasztása jelenti a legnagyobb kihívást. Most mutatunk önöknek pár remek úticélt, kifejezetten őszre!

Kirándulás ősszel

Szalajka-völgy

Ha a Bükköt célozzuk meg, a Szalajka-völgyet nem hagyhatjuk ki! Ha kevesebb túrával szeretnénk elérni a gyönyörű tisztást, válasszuk az erdei vasutat, nem fogunk így se lemaradni a sok látnivalóról. Az ősember-barlang mindenképp igényel egy kis gyalogtúrát, de minden izzadságcseppet megér. A híres Fátyol-vízesés pedig a völgy legkiemelkedőbb természeti megnyilvánulása – mely sajnos elapad, ha nincs elegendő csapadék. Kis szerencsével jókor érkezhetünk, és megcsodálhatjuk, ahogy a sebes víz végig hömpölyög mind a tizennyolc lépcsőből álló mésztufagáton. Hogy teljes legyen az élmény, mindenképpen térjünk be egy helyi étterembe, és kóstoljuk meg az itt tenyésztett sült pisztrángot!

Esztergom – Dunakanyar

Az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyének nevezhetjük a Dunakanyart - a fővárosaik előszeretettel rejtőznek ide a nagy nyüzsgés és zaj elől. Letesztelhetjük állóképességünket a festői Rám-szakadékban, de csak óvatosan, figyeljünk oda minden lepésünkre! Ezen kívül látogassunk el a visegrádi várba és csodájuk meg Esztergom szépséges városát! Ha bevállalósabbak vagyunk, Kismarosról egészen Zebegényig túrázhatunk, ahol további kiemelkedő programlehetőségek várnak ránk. Festői vidék, amelyet egy nap alatt lehetetlen teljesen felfedezni. 

Zirci arborétum

Megközelítőleg egy óra alatt bejárható túraútvonalon kóstolót kapunk a Bakony csodás növényvilágából. A ciszterciek által alapított Arborétumot halastava és a rajta keresztülfolyó Cuha-patak varázsolja még csodálatosabbá. Az angolkert jellegű park immáron több, mint 63 éve védett természetvédelmi terület, amely a szebbnél szebb növények mellett különféle állatfajokban is bővelkedik. A halastóban külön kis szigetet kaptak a vadkacsák, a fákon mókusok ugrándoznak, a levegőt pedig betölti a madarak csiripelése. Nem csoda, hogy Zircet az ország egyik legfestőibb városának gondolják rengetegen.


Börzsöny

A Nógrád és Pest megyében található hegység a túrázók egyik legkedveltebb célpontja. Ha vadregényes tájra vágytok, ez az egyik legjobb választás. Legnépszerűbb pontja a Királyrét, melyet kisvasúttal is elérhetünk könnyedén. Hódítsuk meg a 938 méter magas Csóványost vagy Drégely várát, melynek egykori kapitányát Arany János is felemlegette egy balladájában. Ha már errefelé kalandozunk, látogassunk el a horpácsi Mikszáth-kúriába.

További lehetőségek a következő oldalon!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kunsági borvidék

Kunsági borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Kunsági borvidék a homokos talajú... Tovább

Előd

Előd: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Előd az egyik közülük. Egyes... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyarország Utazás