hirdetes

Kiránduljunk arborétumba!

Puskás Rékka

Magyarország híres fürdőiről, fesztiváljairól, a Balatonról és számos egyéb nemzetközileg is kedvelt dologról, azonban még itthon is kevesen tudják, hogy jó néhány arborétumra is büszkék lehetünk. De mik is azok az arborétumok? Olvasd el ezt a cikket, ha pedig kedvet kaptál egy tavaszi kiránduláshoz, szavazz, melyik arborétumot választod!

Tavaszi kirándulás arborétumokba

Olyan botanikus kertekről van szó, amelyek általában cserjéket és fákat tartalmaznak. Jellemző rájuk, hogy viszonylag kis területen is képesek rengeteg növényfajtát nevelni egymás mellett. Az arborétumok több feladatot is elláthatnak – céljuk lehet a veszélyeztetett fajok megmentése; egzotikus, hazánkban nem felelhető fajok bemutatása, de szolgálhatnak még kutatási és oktatási célokat is.

Ez azt jelenti, hogy az arborétumok nem csak szépek, de igazán hasznosak is azok számára, akik hivatásosan is szeretnének növényekkel foglalkozni.
Mint ahogyan azt már említettük, nem sokan tudják, hogy hazánkban több arborétum is található. Hogy egy kis kedvet csináljunk mindenkinek a természet különlegességeinek felfedezésére, a következő oldalon felsorolunk néhányat ezek közül!

Alcsúti Arborétum

Az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület Alcsútdobozon található. Telepítését 1820-ben kezdték meg, József nádornak köszönhetően. 1870-ben felújításon esett át, amikor további fenyőfák és cserjék kerültek a kollekcióba. Ma itt tekinthető meg az ország legnagyobb hóvirágmezője, ami két hektárt foglal el az arborétum 40 összesen hektáros területéből. Ha ez nem lenne elég, még esküvők megtartására is alkalmas, ugyanis egy kápolnát is találunk itt.

hirdetes

Jeli Arborétum

hirdetes

A Jeli Arborétum másik neve a kifejezetten találó „Varázskert”. A csakugyan varázslatos hangulatú kertet 1922-ben alapította Gróf Ambrózy-Migazzi István, a legendás magyar botanikus. A 100 hektáros arborétumban található Európa legnagyobb havasszépe kiállítása. A virágokban való gyönyörködés azonban messze nem az egyetlen lehetőség itt – a látogatók a sétálástól kezdve a biciklizésen, lovagláson, vadászaton, horgászaton át egészen az evezésig sokféleképpen eltölthetik szabadidejüket, mindezt persze a csodálatos természetben.

Budafapusztai Arborétum

A Budafapuasztai Arborétumot Zala megye déli részén találjuk. Egészen 1945-ig az itteni erdők a Zichy család tulajdonát képezték, és ebben az évben kezdődött az arborétum megépítése is. Az arborétum egyszerre szolgált gyakorlati és tudományos célokat. Területe jelenleg 48 hektárt tesz ki. Néhány évvel ezelőtt felújításokon esett át, amelyek során feljavították a vadászházat, elhelyeztek egy új játszóteret és építettek egy teljesen új kilátót is. A Budafapusztai arborétum az egész család számára kiváló célpont.

A cikk itt még nem ért véget, lapozz a következő oldalra és ismerj meg további arborétumokat, a cikk végén pedig kérlek szavazz, te hova mennél leszívesebben!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Visegrádi vár

Visegrádi vár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

A nagy tiszai ciánmérgezés

A nagy tiszai ciánmérgezés: Óriási tragédia ez az újkori magyar történelemben. A tiszai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!