hirdetes

Kiránduljunk arborétumba!

Puskás Rékka
Tavaszi kirándulás arborétumokba

Folly Arborétum és Borászat

Kanyarodjunk most Badacsony irányába. A Folly Arborétumot egy pécsi orvos, Dr. Folly Gyula alapította még az 1900-as évek elején. Folly szerette volna az összes olyan fajt összegyűjteni, amelyek elviselik a terület szárazságát és éghajlatát. Az arborétum 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett részét képezi, és a környező erdőkkel együtt összesen 5 hektáros területen fekszik. 1997-ig részben az állam tulajdonát képezte, abban az évben pedig újra a Folly családé lett. Ma nem csak az arborétumot, hanem a család borászatét is itt találjuk.

Nyíri Arborétum

Vessünk egy pillantást országunk legújabb arborétumára, amelyet 1995-ben alapítottak meg. A Nyíregyházához közel található arborétum első számú célja az összes hazánkban található fás szárú növény begyűjtése és megőrzése. Az arborétumot Molnár Ibolya festőművész alapította, miután itteni látogatásai során megtetszett neki a környék. Gyakran festett csodálatos panorámákat róla, 1994-ben pedig végül sikerült megvásárolnia a területet, amit szeretete jeléül gyönyörű növényfajok gyűjteményévé alakított át.

hirdetes

A Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje

hirdetes

A Pannonhalmi Főapátság Arborétumát 1840-es években alapította Szeder Fábián – a több száz itteni fa és cserje közül sok rendkívül ritkának számít hazánkban. Mint sok más arborétum, a pannonhalmi is egyszerre szolgál kutatási, oktatási, és szabadidős területként. A szerzetesek eredetileg ritka, gyógyító hatású növények ültetésére használták, de már az 1800-as évek elejéből is kerültek elő adatok az itt végzett kutatásokból.

Zirci Arborétum

Nézzünk be Magyarország legmagasabban (400m) található arborétumába. Területén rengeteg, a Bakonyban őshonos lombhullató fát találunk. Az arborétum 1951 óta hivatalosan is védett területnek számít. Talán leglátványosabb jellegzetessége a parkot átszelő Cuha-apatak, de a természetet kedvelők biztosan értékelni fogják a 400 éves fákat, amelyek még az 1753-as nagy erdőirtás ellenére is fennmaradtak.

Te melyik arborétumot látogatnád meg legközelebb?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar nyelv

Magyar nyelv: legnehezebb  a világon. A magyar nyelv az uráli nyelvcsalád tagja, a finnugor... Tovább

Március 15

Március 15: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!