hirdetes

Ismét egy bakancslistás hely a Balaton körül – ismerd meg a béndekpusztai kísértetfalut

TK

A Balaton rengeteg különleges helynek ad otthont – biztosan nem lenne elég két kezünk, hogy megszámoljuk az összeset. Mostani cikkünkben egy rendkívül érdekes múlttal rendelkező helyet fogok Nektek bemutatni, ismerjétek meg Ti is!

Béndekpusztai kísértetfalu

Béndekpuszta elhagyatott, szellemjárta falva egy már letűnt, különleges korszakot mutathat be nekünk, kapuja szinte időutazásként szolgálhat a kirándulók előtt – melyhez Hácsról, egy magányos földúton juthatunk el. A sűrű erdőben ma már csak két templomának romjait tekinthetjük meg, házait és kastélyait azután, hogy az utolsó ember is elhagyta a települést 1983-ban, egyaránt lebontották. 


Béndekpuszta története


Béndekpuszta a feltételezések szerint hosszú történettel rendelkezik. Ennek oka, hogy találtak a területen római kori ezüstérméket, valamint egy germán temető maradványait, ami arra utalhat, hogy a terület már az ókorban is lakott lehetett. Feltehetőleg a 13. században már működött itt plébánia.

hirdetes


Sorsa ennek a környéknek is rendkívül hánytatott volt, több elnéptelenedést is magába foglalt, a fosztogatásokról nem is beszélbe. Mindemellett pedig a török hordák sem kímélték, bántak vele kesztyűs kézzel a 16. században.

 

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, tekintsd meg a területtel kapcsolatos videót:

hirdetes


Először a falut 1331-ben említik, de a környék akár már az avar korban is lakhatott volt – ennek is több nyomát feltárták. A falu és a templom először az 1590-es években pusztult el – ekkor egy török potyázó csapat elől a falu lakói az egyik templomba menekültek, amit a törökök felgyújtottak, így mindenki benn éget. Ezután újra népesedésről már csak a 18. század elején beszélhetünk. Ahogy pedig az utolsó lakó is elhagyta a falut 1983-ban a természet szépen lassan elkezdte visszavenni területét, az épületek is végleg romlásnak indultak.


A feltárások először 1949-ben kezdődtek meg, majd 1956-57-ben folytak ismét, ahonnan több értékes lelet is előkerült. 


A romok mellett az ásatások során feltárták egy edényégető medence maradványait, valamint egy másik fontos leletről is beszélhetünk – mégpedig a Wulfila gót betűs Újtestamentum fordításának töredékéről.

Kép forrása: https://youtu.be/-n9JvlLMRTg

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Knézy Jenő

Knézy Jenő: Knézy Jenő magyar sportújságíró és sportriporter. A leghíresebb magyar... Tovább

Solymári-ördöglyuk

Solymári-ördöglyuk: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar történelem Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!